Олексій Погребняк: Теніс продовжує еволюціонувати

13 серпня 2024, 13:47
Власник сторінки
0
132
Олексій Погребняк: Теніс продовжує еволюціонувати

Олексій Погребняк є триразовим переможцем турніру Forehand Cup

Олексій Погребняк є триразовим переможцем турніру Forehand Cup, турніру ITA Міжвузівської тенісної асоціації, а також фіналістом Всеукраїнського турніру з тенісу. У цьому інтерв'ю Олексій поділився своїм досвідом, розповівши про те, що його надихає, як він справляється з поразками та що думає про майбутнє тенісу.

– Коли Ви почали займатися тенісом? Що призвело до цього виду спорту?

– Тенісом я почав займатися у 11 років, батьки віддали біля секції. Спочатку це було просто дитяче захоплення. Але досить швидко теніс став для мене чимось більшим, ніж просто спортом. З кожним роком я все більше розумів, що хочу пов'язати свою життя саме з ним.

– Чи є у вас особистий ритуал чи традиція перед матчем? 

– Є маленький ритуал – медитую перед грою. Здавалося б, що теніс та медитації не мають нічого спільного. Але для мене це працює. Зазвичай виділяю на це близько п'яти хвилин. Знаходжу тихе місце, зосереджуюсь на диханні і намагаюся відкинути всі зайві думки. Це допомагає сконцентруватися виключно на майбутній грі та увійти у правильний настрій перед виходом на корт.

– Який матч у вашій кар'єрі є найбільш пам'ятним? 

– Найбільш пам'ятний матч був на моєму першому професійному турнірі. Це був, мабуть, найважчий матч, у якому я колись грав. Суперник переміг у тай-брейку іншого сету. Через дощ були великі затримки і гру було перенесено на наступний день. Сам поєдинок відбувався майже у повній темряві через технічні проблеми.

Цей матч залишився в моїй пам'яті не лише через свою складність, а й через те, як він допоміг мені зрозуміти, що професійний теніс — це не тільки про техніку, а й про вміння справлятися з непередбачуваними ситуаціями та зберігати концентрацію у складних умовах. 

– Які якості є найважливішими для успіху у професійному тенісі?

– Самодисципліна. По-перше, не пропускати тренування, навіть коли немає натхнення чи мотивації. По-друге, дотримуватися дієти. Професійні тенісисти повинні слідкувати за своїм харчуванням, щоб забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами для оптимальної продуктивності. По-третє, регулярно брати участь у турнірах та змаганнях. Це важливо і щоб набиратися досвіду та адаптуватися до різних стилів гри, і щоб набирати рейтингові очки.

– Як Ви долаєте стресс і тиск під час важливих матчів?

– Практику спеціальні дихальні вправи під час медитації і роблю розминку. Розминку, до речі, сприймаю не просто як фізичну підготовку до гри, а як спосіб розслабитись та зосередитись. Це для мене як певний психологічний етап, що допомагає адаптуватися до розумів корту і налаштуватися на гру. 

– Як ви справляєтеся із поразками? Що допомагає вам відновлюватись після невдач?

– Після вражень аналізую гру й власні помилки: що пішло не так, що можна покращити. Завжди намагаюся зберігати оптимізм, аби невдачі не демотивували. Пробую сприймати це як досвід, з якого можна винести щось корисне. Тому мій рецепт це: день відпочинку, потім конструктивний самоаналіз, і тренування.

- Що робите у вільний час? Які у вас хобі?

– У вільну годину займаюся дей-трейдингом і читаю багато книжок. Особливо люблю біографії відомих людей – це мене дуже мотивує. Також люблю грати у футбол – я є членом місцевого футбольного клубу, де час від часу граємо з командою.

– Що думаєте про майбутнє тенісу? 

– Працюючи тренером, бачу, як теніс стає дедалі популярнішим серед молоді. І це не може не тішити. З кожним роком з'являється все більше талановитих молодих гравців, які приносять на корт нові стилі. Загалом за останні два десятиліття теніс став доступнішим для ширшої аудиторії завдяки тим же онлайн-трансляціям. На мою думку, розвиток онлайн-платформ сприяло зростанню фан-бази і популярності тенісу в цілому. Тому тініс продовжити еволюціонувати, залишаючись при цьому одним із найпопулярніших і найцікавіших видів спорту. 

– Чи є у вас гравці у тенісі, на яких ви рівняєтесь?

– Якщо зі світових зірок – це Роджер Федерер та Рафаель Надаль. З українських – Сергій Стаховський. Для мене він справжній зразок для наслідування, як через його чисельні досягнення і підхід до гри, так і через людські якості, адже Сергій із самого початку повномасштабного вторгнення захищає Україну в лавах ЗСУ. Декілька тому ми навіть тренувалися разом – у спортивному таборі організованому ФТУ.

– Які професійні цілі ставите перед собою на найближчі роки?

– Планую взяти участь у турнірах ITF Futures. Це професійні чоловічі тенісні турніри, що проводяться Міжнародною федерацією тенісу. Таким чином хочу кваліфікуватися до турніру ATP Challenger Tour, а згодом, можливо, і до повного туру ATP, де виступають найкращі тенісисти світу.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости спорта
ТЕГИ: теннис,ATP,Рафаэль Надаль,тренер,Роджер Федерер,Сергей Стаховский,Погребняк
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.