Чого потребують керлінгісти на зимових Олімпійських іграх: коментують експерти

17 лютого 2022, 16:30
Власник сторінки
0
12
Чого потребують керлінгісти на зимових Олімпійських іграх: коментують експерти

Експерти Discovery Eurosport Грег Разерфорд (золотий призер Олімпійських ігор), Стелла Хайсс (олімпійська чемпіонка з керлінгу) та Ларс Вогберг (золотий олімпійський призер); Професор Стів Пітерс

Холодний душ і денний сон допоможуть керлінгістам бути у формі

Якщо команда з керлінгу отримує золоту або бронзову медаль на Бейджині-2022, є ймовірність, що спортсмени братимуть участь у змаганнях щодня протягом понад двох тижнів. Це великий стрес для них, адже протягом тривалого часу потрібно бути зосередженим.

Чемпіонка світу з керлінгу 2010 року Стелла Хайсс з Німеччини:

«Більшість керлінгістів звикли до тиску. Вони постійно змагаються, не думаючи про наслідки. Це може прозвучати дивно, але насправді не потрібно надавати таке велике значення Олімпіаді, краще сприймати це як черговий турнір».

Золотий медаліст з керлінгу Ларс Вогберг з Норвегії вважає, що тривалість олімпійських змагань не є проблемою для кращих спортсменів:

«Більшість спортсменів добре підготовлені та готові змагатися 16 днів поспіль. У межах звичайних змагань у керлінгістів може бути за день до чотирьох ігор. Зазвичай чемпіонати світу тривають близько десяти днів, досвічені керлінгісти готові до цього.

Потрібно вміти фокусуватися, але не менш важливо вміти відключати голову. Це дуже індивідуально і кожна команда має працювати у цьому напрямі так само завзято, як і тренуватися. Наприклад, для себе я колись зрозумів, що показую кращі результати, коли гра проходить вранці. Якось я спробував дрімати та приймати холодний душ перед кожною грою на чемпіонаті світу, і це давало відчуття,  ніби в мене ранкова гра. Це допомогло мені, тому я продовжую виконувати ці ритуали.

Більшість команд працюють з ментальними тренерами. Так команді легше справлятися із тиском. Ви завжди можете покластися один на одного».

Грег Разерфорд, олімпійський чемпіон зі стрибків у довжину 2012 року, який став бобслеїстом, бере участь у прямих трансляціях Discovery:

«Керлінг — справді цікаве заняття, дуже насичене. Наприклад, у бобслеї на двох- та чотирьохмісних санях  змагання тривають не більше чотирьох днів. Якщо говорити про стрибки у довжину, то це лише два дні. Тому з цієї точки зору керлінг — це неймовірно важко.

Вони мають тренуватися ще й розумово. Бо, коли щось йде не так, дуже важко справлятися. Але вони є одне в одного, це команди, які можуть об’єднатися і спробувати допомогти один одному йти далі».

Професор Стів Пітерс, консультант-психіатр, який спеціалізується на функціонуванні людського розуму, працював з елітними спортсменами та відомий завдяки роботі з British Cycling, а також шестиразовим чемпіоном світу зі снукеру Ронні О’Салліваном.

Стів Пітерс вважає, що важливо визначити, як розум реагує на ситуацію, особливо коли щось йде не за планом:

«Перше, що потрібно з’ясувати, це те, чого спортсмени намагаються досягти, а потім визначити, наскільки вони близькі до цієї мети зараз. Для будь-якої людини важливо з’ясувати, що відбувається в її голові в цей момент, що може заважати досягти мети, а потім вже розв'язати цю проблему.

Здатність різних спортсменів опанувати цю навичку може дуже відрізнятися. Деякі від природи здатні зберігати концентрацію, тоді як іншим треба вчитися керувати своїм розумом. Більшість елітних спортсменів практикують це вміння, щоб показувати високі результати у спорті».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости спорта
ТЕГИ: Олимпиада,Discovery
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.