Впровадження відновлюваної енергетики – ключ до успішного енергетичного переходу

27 лютого 2024, 16:37
Власник сторінки
0
13
Впровадження відновлюваної енергетики – ключ до успішного енергетичного переходу

Наразі ми все більше усвідомлюємо екологічні виклики нашого суспільства. І перехід на чисту енергію – не просто альтернатива, а вимога нашої планети.

Масове впровадження відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) є ключем до боротьби зі шкодою, завданою довкіллю, зокрема, викидами парникових газів. Використовуючи сонячну або вітрову енергію, ми можемо значно зменшити негативний вплив на клімат.

Небезпека парникових газів у тому, що вони сприяють глобальному потеплінню і зміні клімату. Наприклад, викиди вуглекислого спричиняють підвищення глобальної температури, танення льодовиків і підвищення рівня моря. Інші забруднювачі, наприклад, оксиди азоту та діоксид сірки, спричиняють респіраторні, серцево-судинні та легеневі захворювання. Тому очевидно, що зменшення залежності від цих джерел енергії та пошук більш стійких альтернатив є вкрай важливими.

Україна, зокрема, мала за пріоритет розвиток відновлюваних джерел енергії та демонструвала високі темпи їх впровадження, увійшовши у ТОП-10 країн за цим показником у 2019 році та у ТОП-5 в Європі у 2020. У рейтингу Climatescope від Bloomberg New Energy Finance, Україна посіла 8 місце серед 104 країн світу за інвестиційною привабливістю у розвитку низьковуглецевих джерел енергії й будівництві «зеленої» економіки у 2019. У 2021, Україна відзначалась на 48 місці за загальним інвестиційним потенціалом серед 136 країн у рейтингу BloombergNEF.

У 2021 році частка електроенергії з відновлюваних джерел становила 8.1% або 12.8ТВт·год: 56% — за рахунок сонячного випромінювання, 33% — енергії вітру, практично 8% — спалювання біомаси та біогазу і 3% —  мала гідроенергетика.

Енергетичний перехід: великий виклик з низкою переваг

Альтернативні джерела здатні запропонувати можливість диверсифікації енергетичної матриці й зменшити залежність від зовнішніх постачальників. Але наразі багато країн все ще змушені імпортувати велику кількість викопного палива, наражаючись на нестабільність цін і можливі перебої з постачанням.

Перехід до зеленої енергетичної економіки створить значний попит на нові розробки. Серед іншого, це вимагатиме виробництва сонячних панелей і вітрових турбін, встановлення та обслуговування функціональних систем, а також дослідження і розробки інноваційних технологій. Це дуже складний виклик, але він сприятиме створенню робочих місць у багатьох секторах і стимулюватиме економіку.

Попри те, що багато сільського населення в усьому світі не має доступу до традиційних електромереж, що обмежує їхній соціально-економічний розвиток та якість життя, відновлювані джерела здатні запропонувати ефективні та довгострокові рішення для цих регіонів, надаючи можливість зробити внесок в освіту, охорону здоров'я та добробут громадян.

Крім того, важливо, щоб уряди й приватні компанії працювали разом для сприяння та прискорення енергетичного переходу. Більш ніж будь-коли потрібні сприятлива політика і регулювання для заохочення інвестицій в інфраструктуру і технології, у дослідження та розробки. Важливо також підвищувати обізнаність громадськості про переваги зеленої енергетики, сприяти зміні моделей енергоспоживання. Освіта та поширення інформації відіграватимуть ключову роль у цьому процесі.

Енергетичний перехід не буде легким. Він вимагає значних інвестицій для подолання бар'єрів. Але настав час для сміливих і рішучих дій, побудови квітучого майбутнього для наступних поколінь. Енергетичний перехід з використанням відновлюваних джерел енергії це необхідність, унікальна можливість змінити наші відносини з планетою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.