Окремі аспекти подання заяви про прийняття спадщини

04 серпня 2023, 21:42
Власник сторінки
Адвокат
0
6

В даній статті з'ясовується, чи може добросовісний військовослужбовець подати заяву про прийняття спадщини через свого представника?

Окремі спадкоємці можуть скористатися різними за своєю суттю пільгами. Чи добросовісний військовослужбовець, що хоче набути в приватну власність спадкову масу, може подати заяву про її прийняття через свого представника?

Правовому регулювання даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема, встановлюючи, чи добросовісний військовослужбовець може подати заяву про прийняття спадщини через свого представника, необхідно дослідити такі правові джерела:

1.    1. Конституцію України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України),

2.    2. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року № 435-IV (далі – ЦК України).

Юридичний склад спадкової маси включає в себе різні за своєю суттю блага. Зокрема всі учасники цивільних відносин можуть набути в приватну власність житлові будинки, дорогоцінні метали, транспортні засоби, ювелірні прикраси, цінні папери та інші речі, що перебувають в цивільному обороті.

Одначе потрібно пам’ятати про те, що чинним законодавством передбачено відповідну процедуру, дотримавшись якої, вищезгадані суб’єкти можуть стати повноправними володільцями таких благ. Зокрема згідно з правовою нормою, яка закріплена національним законодавцем в ч. 2 ст. 42 Конституції України, право приватної власності набувається в порядку, що визначений законом.

Чіткий та недвозначний зміст цього положення щодо всебічного з’ясування відповідного порядку своєчасного та осмисленого прийняття спадкової маси добросовісним військовослужбовцем зумів отримати належну конкретизацію в інших законах. Про що саме йдеться в даному випадку?

Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своїм змістом правил, які стосуються вмілого прийняття невилученого з цивільного обороту майна. Зокрема у відповідності до правової норми, що отримала належне закріплення в ч. 2 ст. 1269 ЦК України, заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Чинним законодавством не передбачено жодного винятка з даного правила. Тобто, в ЦК України та в інших законах, не закріплено правової норми про те, що добросовісному військовослужбовцю гарантовано юридичну можливість подати заяву про прийняття спадщини через свого представника.

Таким чином, вищезазначеній особі не дозволено вчиняти відповідні діяння. Зокрема чинне законодавство не дозволяє чесному військовослужбовцю подати заяву про прийняття спадщини через свого представника.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.