Чи може військовослужбовець бути членом політичної партії?

01 серпня 2023, 20:34
Власник сторінки
Адвокат
0
16

В даній статті з'ясовується, чи доброчесний військовослужбовець Збройних Сил незалежної України може бути повноправним членом політичної партії.

Окремі особи не можуть бути повноправними членами політичних партій. Чи поширюється вищевказана заборона на доброчесних військовослужбовців Збройних Сил незалежної України?

Правовому регулювання даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема, встановлюючи, чи добросовісні військовослужбовці Збройних Сил незалежної України можуть бути повноправними членами політичних партій, необхідно дослідити такі правові джерела:

1.    1. Конституцію України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України),

2.    2. Закон України «Про політичні партії» від 05.04.2001 року № 2365-III (далі – Закон України «Про політичні партії»),

3.  3. Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 року № 2011-XII (далі – Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

Чинне законодавство, врегульовуючи різні за своєю суттю правовідносини, водночас передбачає головні засади ефективного та осмисленого утвердження нашої багатонаціональної Вітчизни, як незалежної та демократичної держави. Зокрема в ч. 1 ст. 36 Конституції України відображена правова норма про те, що громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав та свобод і задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Чіткий та недвозначний зміст цього положення щодо всебічного з’ясування чіткого переліку фізичних осіб, яким дозволено бути повноправними членами політичних партій, отримав належні роз’яснення в інших нормативних актах, що в свою чергу посідають одні з провідних місць в чинному законодавстві. Про що саме йдеться в даному випадку?

Чинне законодавство, регулюючи різні за своєю суттю правові відносини, водночас передбачає цілу низку різних за своєю суттю заборон, що покладені на відповідних осіб. Скажімо у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в п. 5 ч. 3 ст. 6 Закону України «Про політичні партії», членами політичних партій не можуть бути військовослужбовці.

Подібне за своїм змістом положення передбачають інші нормативні акти. Іншими словами, в ч. 5 ст. 5 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» встановлено правову норму про те, що військовослужбовці не можуть бути членами будь-яких політичних партій або організацій чи рухів. 

Отже, на згаданих учасників правових відносин покладено різні заборони. Скажімо добросовісні військовослужбовці незалежної України не можуть бути повноправними членами політичних партій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.