Окремі аспекти правового статусу працівників, що визнані учасниками бойових дій

19 липня 2023, 08:43
Власник сторінки
Адвокат
0
5

В даній статті з'ясовується, чи можуть скористатися черговою щорічною відпусткою в зручний час демобілізовані працівники, що визнані реальними учасниками бойових дій, .

Окремі працівники вправі використовувати свою чергову щорічну відпустку у зручний для них час. Чи можуть скористатися вищевказаною преференцією демобілізовані працівники, що визнані реальними учасниками бойових дій?

Правовому регулювання даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема, з’ясовуючи, чи можна йти в чергову щорічну відпустку в зручний час демобілізованим працівникам, що визнані реальними учасниками бойових дій, в свою чергу потрібно дослідити такі правові джерела:

1.    1. Конституцію України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України),

2.    2. Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 року № 3551/XII (далі – Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

Чинне законодавство, врегульовуючи різні за своєю суттю правовідносини, водночас передбачає головні засади осмисленого та ефективного утвердження нашої багатонаціональної Вітчизни, як демократичної та суверенної держави. Зокрема в ч. 1 ст. 45 Конституції України передбачено правову норму про те, що кожен, хто працює, в свою чергу має право на відпочинок.

Чіткий та недвозначний зміст цього положення щодо всебічного з’ясування цілої низки різних за своєю суттю пільг, які гарантовані чесним працівникам, конкретизують інші нормативні акти, що в свою чергу посідають чільні місця в чинному законодавстві. Про що саме йдеться в даному випадку?

Юридичному складу трудових правовідносин притаманні відповідні ознаки. Зокрема він включає в себе різних за своїм юридичним статусом працівників, окремі з яких, демобілізувавшись, водночас в установленому порядку визнані реальними учасниками бойових дій.

Вищезгаданим учасникам правових відносин властивий особливий статус. Зокрема добросовісні працівники, що, демобілізувавшись, водночас визнані реальними учасниками бойових дій, вправі скористатися цілою низкою різних  за своєю суттю преференцій. Що це означає?

Чинне законодавство, будучи багаторівневою системою юридичних правил,  заразом гарантує вказаним особам цілу низку різних за своєю суттю преференції, що в свою чергу отримали своє закріплення у відповідних нормативних актах.  Скажімо у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в п. 12 ч. 1 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», однією з визначальних пільг, що в свою чергу надається реальним учасникам бойових дій, є використання такими особами чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік.

Отже, зазначені учасники правових відносин мають відповідні можливості. Зокрема демобілізовані працівники, що в установленому порядку були визнані реальними учасниками бойових дій, в зручний для них час можуть скористатися додатковою відпусткою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.