Окремі проблемні аспекти додаткової відпустки

16 липня 2023, 01:00
Власник сторінки
Адвокат
0
9

В даній статті з'ясовується, чи гарантовано право на додаткову відпустку фізичним особам, які, будучи звільненими зі Збройних Сил правової України, заразом визнані безпосередніми учасниками бойових ді

Окремим найманим працівникам гарантовано право на додаткову відпустку. Виникає природне запитання - чи поширюється така пільга на фізичних осіб, що, будучи звільненими зі згуртованих лав Збройних сил незалежної України, заразом визнані безпосередніми учасниками бойових дій?

Правовому регулювання даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема аналізуючи, чи невід’ємне право на додаткову відпустку гарантовано фізичним особам, які, будучи звільненими зі Збройних Сил правової України, заразом визнані безпосередніми учасниками бойових дій, потрібно дослідити такі взаємопов’язані правові джерела:

1.    1. Конституцію України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України),

2.    2. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 року № 322-VIII зі змінами і доповненнями (далі – КЗпП України),

3.    3. Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 року № 504/96-ВР (далі – Закон України «Про відпустки»).

Чинне законодавство, врегульовуючи різ ні за своєю суттю правовідносини, водночас передбачає головні засади ефективного та осмисленого утвердження нашої багатонаціональної Вітчизни, як незалежної та демократичної держави. Зокрема в ч. 1 ст. 45 Конституції України відображена правова норма про те, що кожен, хто працює, має право на відпочинок.

Чіткий і недвозначний зміст даного положення щодо всебічного з’ясування цілої низки різних за своєю суттю пільг, які гарантовані вищезгаданим особам, роз’яснюють інші нормативні акти, що в свою чергу посідають провідні місця в чинному законодавстві. Про що саме йдеться в даному випадку?

Юридичному складу трудових правовідносин притаманні відповідні ознаки. Зокрема він включає в себе цілу низку різних за своїм статусом фізичних осіб, що, звільнившись зі Збройних Сил незалежної України, водночас були визнані безпосередніми учасниками бойових дій.

Вищезгаданим учасникам правових відносин властивий відповідний статус. Зокрема фізичні особи, що, звільнившись зі Збройних Сил правової України, заразом визнані безпосередніми учасниками бойових дій, вправі скористатися цілою низкою різних  за своєю суттю преференцій. Що це означає?

Чинне законодавство, будучи багаторівневою системою юридичних правил, водночас гарантує таким учасникам правових відносин відповідні можливості. Зокрема згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 772 КЗпП України, безпосереднім учасникам бойових дій надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати загальною тривалістю 14-ть календарних днів на рік.

Ідентичне за своїм змістом положення передбачають інші нормативні акти, що врегульовують непрості за своєю юридичною сутністю трудові відносини. Скажімо у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 1 ст. 162 Закону України «Про відпустки», безпосереднім учасникам бойових дій надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати загальною тривалістю 14-ть календарних днів на рік.

Отже, вищезгаданим особам гарантовано відповідні юридичні можливості. Зокрема фізичні особи, що, звільнившись зі Збройних Сил правової України, водночас визнані безпосередніми учасниками бойових дій, в свою чергу мають непорушне та священне право на додаткову відпустку.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.