Відкликання з додаткової відпустки учасників бойових дій

15 липня 2023, 00:17
Власник сторінки
Адвокат
0
14

В даній статті зясовується, чи можна відкликати з додаткової відпустки фізичних осіб, що, будучи звільненими зі Збройних Сил незалежної України, водночас визнані безпосередніми учасниками бойових дій.

Окремих вправних працівників не можна відкликати з наданих їм відпусток. Виникає природне запитання - чи поширюється така пільга на працюючих осіб, що, будучи звільненими зі згуртованих лав Збройних сил незалежної України, водночас визнані безпосередніми учасниками бойових дій?

Правовому регулювання даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема, досліджуючи, чи дозволено добросовісному працедавцю відкликати з додаткової відпустки працюючих осіб, які, будучи звільненими зі Збройних Сил суверенної України, заразом визнані безпосередніми учасниками бойових дій, треба дослідити такі взаємопов’язані правові джерела:

1.    1. Конституцію України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України),

2.    2. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 року № 322-VIII зі змінами і доповненнями (далі – КЗпП України),

3.    3. Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 року № 504/96-ВР (далі – Закон України «Про відпустки»).

Чинне законодавство, врегульовуючи різні за своєю суттю правовідносини, заразом передбачає головні засади осмисленого й продуктивного утвердження нашої Батьківщини, як правової держави. Зокрема згідно з правовою нормою, яка національним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 45 Конституції України, кожен, хто працює, в свою чергу має право на відпочинок.

Чіткий і недвозначний зміст даного положення щодо всебічного з’ясування цілої низки різних за своєю суттю пільг, які гарантовані вищезгаданим особам, конкретизують інші нормативні акти, що в свою чергу посідають чільні місця в чинному законодавстві. Про що саме йдеться в даному випадку?

Перелік безпосередніх учасників трудових відносини є дуже різноманітним. Зокрема він включає в себе різних за своїм правовим статусом працюючих осіб, що, будучи звільненими зі згуртованих лав Збройних Сил незалежної України, водночас визнані реальними учасниками бойових дій.

Чинне законодавство, будучи багаторівневою системою юридичних правил,  водночас гарантує вказаним особам цілу низку різних за своєю сутністю пільг, що в свою чергу отримали своє закріплення у відповідних нормативних актах.  Одним з переконливих підтверджень вищевказаного факту можна назвати те, що в КЗпП України, в Законі України «Про відпустки», а також в інших законах, які в свою чергу регулюють трудові відносини, відсутня правова норма про те, що добросовісному працедавцю дозволено відкликати з додаткової відпустки працюючу особу, яка, будучи звільненою зі Збройних Сил незалежної України, водночас визнана безпосереднім учасником бойових дій.

Звідси випливає чимало важливих положень, що мають практичне значення. Скажімо працюючу особу, яка, звільнившись зі Збройних Сил правової України, водночас визнана безпосереднім учасником бойових дій, не можна відкликати з наданої їй додаткової відпустки.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.