Окремі аспекти звільнення працівника за угодою сторін (судова практика)

12 червня 2023, 21:12
Власник сторінки
Адвокат
0
17

В даній статті з'ясовується чи відкликання в односторонньому порядку працівником написаної ним заяви про його звільнення за угодою сторін є достатньою підставою для поновлення цієї особи на її роботі.

Інколи вмілий та порядний працівник в односторонньому порядку відкликає написану ним заяву про звільнення за угодою сторін. Чи може вказана дія бути достатньою правовою підставою для законного поновлення зазначеної особи на її колишній роботі?

Правовому регулювання даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема, з’ясовуючи, чи усвідомлене відкликання в односторонньому порядку вправним працівником написаної ним заяви про його звільнення за угодою сторін є достатньою правовою підставою для легального поновлення вказаної особи на її колишній роботі, необхідно в свою чергу проаналізувати такі джерела:

1.    чинне законодавство:

-        Конституцію України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР зі змінами і доповненнями (далі – Конституція України),

-        Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 року № 322-VIII зі змінами і доповненнями (далі – КЗпП України);

2.    судову практику:

-        Постанову, яка прийнята Верховним Судом у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду 24.02.2021 року по справі № 591/2547/19 (далі – Постанова Верховного Суду 24.02.2021 року по справі № 591/2547/19),

-        Постанову, яка прийнята Верховним Судом у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду 09.02.2022 року по справі № 216/1947/20-ц (далі – Постанова Верховного Суду 09.02.2022 року по справі № 216/1947/20-ц).

Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, водночас передбачає головні засади ефективного та осмисленого утвердження нашої Вітчизни, як незалежної держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка національним законодавцем закріплена в ч. 6 ст. 43 Конституції України, громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

    Чіткий та недвозначний зміст цього положення щодо всебічного з’ясування досліджуваного нами проблемного аспекту коментуються іншими джерелами, під якими треба аргументовану розуміти судову практику. Що це означає?

    Чинне законодавство, регулюючи різні за своїм змістом правові відносини, заразом не є досконалим. Зокрема в нормах, які отримали належне закріплення у відповідних нормативно-правових актах, відсутня ціла низка чітких правил, які стосуються правомірного анулювання тих чи інших домовленостей.

    Не оминуло вказане негативне явище й численні закони, які регламентують трудові відносини. Скажімо в правових нормах, що закріплені КЗпП України, відсутні юридичні наслідки, неминуче настання яких в свою чергу обумовлене осмисленим відкликанням найманим працівником в односторонньому порядку написаної ним заяви про його звільнення за угодою сторін.

Зазначена проблема вирішується завдяки аргументованій судовій практиці, яка сформувалася внаслідок якісного та вчасного вирішення трудових спорів. Зокрема Постанова Верховного Суду 24.02.2021 року по справі № 591/2547/19 передбачає, що:

«Відкликання позивачем в односторонньому порядку своєї заяви про звільнення за угодою сторін не може бути підставою для його поновлення на роботі».

Аналогічний за своєю суттю правовий висновок закріплюють інші рішення, що у відповідному порядку були ухвалені згаданим органом державної влади. Скажімо одним з таких процесуальних документів є:

-        Постанова Верховного Суду 09.02.2022 року по справі № 216/1947/20-ц.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.