Окремі вимоги до заяви про визнання фізичної особи недієздатною

01 березня 2023, 21:08
Власник сторінки
Адвокат
0
11

В даній статті зясовуються вимоги, яким повинна відповідати заява про визнання фізичної особи недієздатною.

Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своєю сутністю вимог до тих або інших юридичних документів. Зокрема згідно з правовою нормою, яка закріплена в ч. 3 ст. 297 ЦПК України, у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого дана особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.
    Вказаної правової концепції дотримується й обґрунтована судова практика, яка сформувалася внаслідок якісного і своєчасного розгляду цивільних спорів. Скажімо Постановою Верховного Суду України від 08.10.2020 року по справі № 520/21101/18 передбачено, що:
    «У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про стійкий психічний розлад, внаслідок якого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними».
    Подібний за своїм змістом юридичний висновок закріплюють інші рішення, що у відповідному порядку були ухвалені вказаним органом державної влади. Зокрема одним з таких процесуальних документів можна назвати:
     -  Постанову Верховного Суду України від 14.04.2021 року по справі № 524/3480/18;
     -  Постанову Верховного Суду України від 30.06.2022 року по справі № 552/3443/20.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.