Адвокат не може використовувати свої права всупереч інтересам клієнта

17 травня 2022, 09:42
Власник сторінки
Адвокат
0
172

В даній статті з'ясовується, чи може професійний адвокат використовувати права, які гарантовані йому чинним законодавством, всупереч правам та законним інтересам, що в свою чергу має його клієнт.

     Вмілі адвокати вправі вчиняти різні за своїм змістом дії, яким притаманний майновий чи немайновий характер. Чи можуть вказані особи використовувати свої права всупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта?
     Правове регулювання даного питання здійснюється за певними правилами. Зокрема різні за своїм змістом аспекти, що стосуються всебічного з’ясування тих або інших заборон, які поширюються на вмілих адвокатів, регламентують такі правові джерела:
       1.    Конституція України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (надалі – Конституція України);
         2.    Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня 2012 року № 5076-VI зі змінами та доповненнями (надалі – Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).
       Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, водночас передбачає головні засади ефективного та продуманого утвердження нашої Батьківщини, як суверенної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 1312 Конституції України, для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.
    Чіткий і недвозначний зміст вищевказаної норми щодо грунтовного аналізу питання, яке досліджується нами, роз’яснюють інші нормативно-правові акти, що в свою чергу регулюють важливі суспільні відносини. Як це розуміти?
        Всі учасники правових відносин володіють відповідним правовим статусом. Зокрема кожній зі вказаних осіб чинним законодавством заборонено вчиняти цілу низку різних за своєю суттю майнових й немайнових дій, яким властивий неправомірний і/або аморальний характер.
       Не стали якимись винятками з вищевказаного правила й професійні юристи. Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в п. 1 ч. 2 ст. 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокату заборонено використовувати свої права всупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта.
      Отже, вказані учасники правових відносин не можуть вчиняти різні діяння. Наприклад, адвокату заборонено використовувати свої права всупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.