Окремі аспекти касаційного провадження (п. 3 ч. 1 ст. 287 ГПК України) - ч. 1.

08 травня 2022, 21:40
Власник сторінки
Адвокат
0
127

В даній статті з'ясовується, чи можна під час здійснення господарського судочинства оскаржити ухвалу відповідного суду апеляційної інстанції про відмову у відкритті апеляційного провадження.

Одним з основних процесуальних документів в господарському судочинстві є ухвала про відмову у відкритті апеляційного провадження, що постановлена відповідним судом апеляційної інстанції. Чи даний носій правової інформації можна оскаржити в касаційному порядку?
    Правове регулювання даного питання здійснюється за певними правилами, чіткий перелік яких охоплений відповідними нормативно-правовими актами.  Зокрема з’ясовуючи, чи під час господарського судочинства можна оскаржити в касаційному порядку постановлену відповідним судом апеляційної інстанції ухвалу про відмову у відкритті апеляційного провадження, потрібно дослідити такі юридичні джерела:
1.  Конституцію України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі по тексту – Конституція України);
2.  Господарський процесуальний кодекс України від 6 листопада 1991 року № 1798-XII зі змінами та доповненнями (далі по тексту – ГПК України).
    Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, заразом передбачає головні засади ефективного та продуманого утвердження нашої Батьківщини, як суверенної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 55 Конституції України, права і свободи людини та громадянина захищаються судом.
    Чіткий та недвозначний зміст вищевказаної норми щодо чіткого з’ясування досліджуваного нами питання роз’яснюють інші закони. Як це розуміти?
    Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своєю суттю правил, за якими відбувається касаційне провадження в господарському судочинстві. Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в п. 3 ч. 1 ст. 287 ГПК України, учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки, мають право подати касаційну скаргу на ухвали суду апеляційної інстанції про відмову у відкритті або закриття апеляційного провадження, про повернення апеляційної скарги, про зупинення провадження, щодо забезпечення позову, заміни заходу забезпечення позову, щодо зустрічного забезпечення, про відмову ухвалити додаткове рішення, про роз’яснення рішення чи відмову у роз’ясненні рішення, про внесення або відмову у внесенні виправлень у рішення, про повернення заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, про відмову у відкритті провадження за нововиявленими або виключними обставинами, про відмову в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, про заміну сторони у справі, про накладення штрафу в порядку процесуального примусу, окремі ухвали.
    Звідси випливає декілька важливих аспектів, що мають практичне значення. Зокрема в ході здійснення господарського судочинства в касаційному порядку можна оскаржити ухвалу відповідного суду апеляційної інстанції про відмову у відкритті апеляційного провадження.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.