Строк подачі відзиву на касаційну скаргу в господарському процесі

05 травня 2022, 19:02
Власник сторінки
Адвокат
0
86

В даній статті зясовується впродовж якого строку сторони в справі можуть подати відзив на касаційну скаргу, що в свою чергу наявний в господарському процесі.

Одним з процесуальних документів, які присутні в господарському процесі, є відзив на касаційну скаргу. Коли саме учасникам справи дозволено подати такий матеріальний носій юридичної інформації?

    Правове регулювання даного питання здійснюється за певними правилами, чіткий перелік яких охоплений відповідними нормативно-правовими актами.  Зокрема, з’ясовуючи, впродовж якого строку учасники справи можуть подати відзив на касаційну скаргу, що в свою чергу наявний в господарському процесі, потрібно проаналізувати такі правові джерела:

1.  Конституція України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі по тексту – Конституція України);

2.  Господарський процесуальний кодекс України від 6 листопада 1991 року № 1798-XII зі змінами та доповненнями (далі по тексту – ГПК України).

    Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, заразом передбачає головні засади ефективного та продуманого утвердження нашої Батьківщини, як суверенної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 55 Конституції України, права і свободи людини та громадянина захищаються судом.

    Чіткий та недвозначний зміст вищевказаної норми щодо чіткого з’ясування строку, впродовж якого сторонам можна подати відзив на касаційну скаргу, що в свою чергу наявний в господарському процесі, роз’яснюють інші закони. Як це розуміти?

    Чинне законодавство передбачає цілу низку різни за своєю сутністю вимог до цілої низки різних за своєю юридичною суттю процесуальних документів. Скажімо у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 1 ст. 295 ГПК України, учасники справи мають право подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження.

    Звідси випливає декілька важливих аспектів, що мають практичне значення. Зокрема відзив на касаційну скаргу, що присутній в господарському процесі, сторони справі вправі подати впродовж строку, що встановлений в свою чергу судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.