Обов'язок адвоката виконувати рішення органів адвокатського самоврядування

17 березня 2022, 15:08
Власник сторінки
Адвокат
0
9

В даній статті з'ясовується, чи повинен адвокат дотримуватися рішення органів адвокатського самоврядування.

     Адвокат зобов’язаний вчиняти різні за своєю суттю майнові й немайнові дії. Чи повинна зазначена особа виконувати рішення, які були прийняті органами адвокатського самоврядування?
      Правове регулювання даного питання здійснюється за певними правилами. Зокрема різні за своїм змістом аспекти, що стосуються всебічного з’ясування майнових та немайнових обов’язків, які покладено на професійних адвокатів регламентують:
      1.    Конституція України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (надалі – Конституція України);
     2.    Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня 2012 року № 5076-VI зі змінами та доповненнями (надалі – Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).
    Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, водночас передбачає основні засади ефективного та осмисленого утвердження нашої Батьківщини, як незалежної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 1312 Конституції України, для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.
     Чіткий та недвозначний зміст згаданої норми щодо всебічного з’ясування різних за своїм змістом обов’язків, які покладено на добропорядних адвокатів, конкретизують відповідні нормативні акти, що в свою чергу регламентують важливі суспільні відносини. Як це розуміти?
        Всі учасники правових відносин повинні вчиняти різні за своєю суттю дії.  Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 1 ст. 68 Конституції України кожен зобов'язаний:
    -   неухильно додержуватися Конституції України та законів України,
        -   не посягати на права і свободи, честь та гідність інших людей.
   Не стали якимись винятками з вищезгаданого правила й професійні юристи. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в п. 5 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобов’язаний виконувати рішення органів адвокатського самоврядування.
   Отже, на кожного суб’єкта правових відносин чинне законодавство покладає різноманітні обов’язки, яким притаманний майновий чи немайновий характер. Наприклад, під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобов’язаний виконувати рішення органів адвокатського самоврядування.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.