Форма договору про надання правової допомоги

10 березня 2022, 14:49
Власник сторінки
Адвокат
0
7

В даній статті з'ясовується, яка форма притаманна договору про надання правової допомоги.

    Цілеспрямована адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Яка форма властива такому правочину?
   Правовому регулюванню даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема різні за своїм змістом аспекти, що стосуються всебічного з’ясування відповідної форми, яка притаманна договору про надання правової допомоги, регламентуються такими джерелами:   
      1.    Конституцією України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР (далі – Конституція України);
       2.    Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня 2012 року № 5076-V (далі – Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).
    Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил,  заразом передбачає головні засади ефективного та продуманого утвердження нашої Батьківщини, як незалежної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 1312 Конституції України, для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.
    Чіткий та недвозначний зміст даної норми щодо обґрунтованого з’ясування відповідної форми, що притаманна договору про надання правової допомоги, роз’яснюють інші нормативно-правові акти, що в свою чергу врегульовують одні з головних правових відносин. Як це розуміти? 
   Чинне законодавство передбачає чіткі вимоги до зазначеного правочину. Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 1 ст. 27 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», договір про надання правової допомоги укладається в письмовій формі.
       Але не треба забувати про те, що даному правилу властиві істотні винятки. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 2 ст. 27 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», договір про надання правової допомоги може вчинятися усно у випадках:
       1). надання усних і письмових консультацій, роз’яснень із правових питань з подальшим записом про це в журналі та врученням клієнту документа, що підтверджує оплату гонорару (винагороди);
      2). якщо клієнт невідкладно потребує надання правової допомоги, а укладення письмового договору за конкретних обставин є неможливим - з подальшим укладенням договору в письмовій формі протягом трьох днів, а якщо для цього існують об’єктивні перешкоди - у найближчий можливий строк.
  Отже, даний правочин має відповідний спосіб зовнішнього волевиявлення. Зокрема договору про надання правової допомоги властива відповідна форма, що може бути усною та письмовою. 
 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.