Чи є адвокатське бюро юридичною особою?

06 березня 2022, 12:18
Власник сторінки
Адвокат
0
5

В даній статті з'ясовується чи є організаційна форма адвокатської діяльності, що називається "адвокатським бюро", юридичною особою?

    Адвокатське бюро – це одна з організаційних форм адвокатської діяльності. Чи є воно юридичною особою?
   Правовому регулюванню даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема різні за своїм змістом аспекти, що стосуються всебічного з’ясування юридичного статусу адвокатського бюро, регламентуються:
    1.    Конституцією України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України);
   2.    Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня  2012 року № 5076-V зі змінами та доповненнями (далі – Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).
    Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, водночас передбачає головні засади ефективного та продуманого утвердження нашої Батьківщини, як суверенної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 1312 Конституції України, для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.
      Чіткий та недвозначний зміст вказаної норми щодо всебічного з’ясування юридичного статусу, що має адвокатське бюро, отримав належні роз’яснення в інших нормативно-правових актах, норми яких в свою чергу врегульовують одні з головних правових відносин. Як це розуміти?
   Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своєю сутністю ознак, які властиві організаційним формам цілеспрямованої адвокатської діяльності. Зокрема у відповідності до правової норми, що отримала належне закріплення в ч. 1 ст. 14 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатське бюро є юридичною особою, що створена одним адвокатом, і діє на підставі статуту.
     Отже, організаційним формам адвокатської діяльності властиві різні ознаки. Скажімо адвокатське бюро за своїм правовим статусом є юридичною особою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.