Документи, які підтверджують повноваження адвоката

02 березня 2022, 16:26
Власник сторінки
Адвокат
0
24

В даній статті з'ясовується документи, завдяки яким підтверджуються права, що гарантовані адвокату, та обов'язки, які покладені на нього.

Професійні адвокати є одними з безпосередніх учасників судового процесу. Якими документами підтверджуються повноваження згаданих осіб?
    Правовому регулюванню даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема різні за своїм змістом аспекти, що стосуються всебічного з’ясування юридичних документів, якими в свою чергу підтверджуються повноваження, які мають адвокати, регламентуються:
     1.    Конституцією України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами і доповненнями (далі – Конституція України);
    2.    Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня  2012 року № 5076-V зі змінами і доповненнями (далі – Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).
   Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, заразом передбачає головні засади ефективного та осмисленого утвердження нашої Батьківщини, як суверенної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 1312 Конституції України, для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.
    Чіткий та недвозначний зміст вказаної норми щодо всебічного з’ясування юридичних документів, які підтверджують повноваження адвокатів, отримав належні роз’яснення в інших нормативних актах, що в свою чергу регулюють одні з головних правових відносин. Як це розуміти?
    Чинне законодавство передбачає, що права, які гарантовані таким особам, та обов’язки, що покладені на них, засвідчуються відповідними документами. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в абз. 2 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», документами, що в свою чергу посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути:
      1) договір про надання правової допомоги;
      2) довіреність;
      3) ордер;
    4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.
  Отже, права, гарантовані вказаним особам, та обов’язки, покладені на них, засвідчуються відповідними документами. Наприклад, повноваження адвоката підтверджуються:   
      1) договором про надання правової допомоги;
      2) довіреністю;
      3) ордером;
     4) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.