Незалежність адвокатури від державних органів

01 березня 2022, 18:59
Власник сторінки
Адвокат
0
16

В даній статті з'ясовується питання, чи є адвокатура незалежною від органів державної влади.

    Адвокатура є одним з найголовніших недержавних самоврядних інститутів. Чи є вона незалежною від органів державної влади?  
   Правовому регулюванню даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема різні за своїм змістом аспекти, що стосуються всебічного з’ясування правових засад, згідно з якими функціонує адвокатура, регламентуються:   
    1.    Конституцією України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України);
    2.    Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня 2012 року № 5076-V зі змінами та доповненнями (далі – Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).
   Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, заразом передбачає головні засади ефективного та продуманого утвердження нашої Батьківщини, як незалежної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 1312 Конституції України, для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.
    Чіткий та недвозначний зміст даної норми щодо всебічного з’ясування основоположних правових принципів, згідно з якими функціонує адвокатура, конкретизується іншими нормативними актами, що в свою чергу регулюють одні з головних правовідносин. Як це розуміти?
    Чинне законодавство передбачає основні засади вправного функціонування  недержавних самоврядних інститутів. Зокрема відповідно до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 1 ст. 5 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокатура є незалежною від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб.
    Таким чином, адвокатура функціонує згідно з відповідними принципами. Наприклад, адвокатура є незалежною від органів державної влади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.