Окремі правові аспекти незняття судимості за вчинення особливо тяжкого злочину

01 березня 2022, 16:59
Власник сторінки
Адвокат
0
11

В даній статті з'ясовується, чи може займатися адвокатською діяльністю фізична особа, яка має незняту судимість за вчинення нею особливо тяжкого злочину.

    Адвокатська діяльність за своєю суттю є одним з найголовніших різновидів інтелектуальної праці. Чи дозволено бути адвокатом фізичній особі, в якої є незнята судимість за вчинення нею особливо тяжкого злочину?
    Правове регулювання даного питання здійснюється за певними правилами. Зокрема різні за своїм змістом аспекти, що стосуються всебічного з’ясування суб’єктного складу фізичних осіб, яким в свою чергу заборонено здійснювати адвокатську діяльність, регламентують:
     1.    Конституція України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);
     2.    Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня 2012 року № 5076-VI (далі по тексту – Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).
   Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, заразом передбачає головні засади ефективного та продуманого утвердження нашої Батьківщини, як незалежної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 1312 Конституції України, для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.
       Чіткий та недвозначний зміст вищезгаданої норми щодо чіткого з’ясування фізичних осіб, яким заборонено займатися адвокатською діяльністю, отримав відповідну конкретизацію в інших нормативно-правових актах, що посідають одні з найпочесніших місць в чинному законодавстві. Що це означає?
    Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своїм змістом заборон, які стосуються вищезгаданої діяльності. Зокрема згідно з юридичною нормою, яку національним законодавцем закріплено в п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», не може бути адвокатом та особа, яка має непогашену чи незняту в установленому законом порядку судимість за вчинення тяжкого, особливо тяжкого злочину, а також нетяжкого злочину, за який призначено покарання у виді позбавлення волі.
    Таким чином, далеко не всі суб’єкти суспільних відносин можуть займатися адвокатською діяльністю. Наприклад, не може бути адвокатом фізична особа, яка в порядку, що в свою чергу передбачений чинним законодавством, має незняту судимість за вчинення нею особливо тяжкого злочину. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.