Окремі проблемні питання пропущення строку подання заяви про прийняття спадщини

31 жовтня 2021, 21:12
Власник сторінки
Адвокат
0
31

В даній статті з'ясовується, чи є поважною причиною пропущення спадкоємцем строку для подання зави про прийняття спадщини відсутність в нього коштів для проїзду до місця відкриття спадщини.

   В судовому порядку окремі факти можна визнати поважними причинами пропущення спадкоємцем за законом встановленого строку для подання ним заяви про прийняття спадщини. Чи поширюється дане правило на відсутність в згаданої особи коштів для проїзду до місця відкриття спадщини?

  Чинним законодавством передбачено чіткі правила за якими відбувається осмислене прийняття в юридичну приналежність рухоме і/чи нерухоме майно. Скажімо відповідно до правової норми, що вітчизняний законодавець закріпив в ч. 2 ст. 41 Конституції України, право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.   

   Чіткий зміст вищевказаного положення конкретизується іншими законами. Зокрема згідно з правовою нормою, що закріплена ч. 1 ст. 1270 ЦК України,  для прийняття спадщини встановлюється строк у шість календарних місяців, який в свою чергу починається з часу відкриття спадщини.

     Умисне чи неумисне невиконання вказаною особою даної вимоги призведе до неминучої появи різних наслідків, що  передбачені чинним законодавством.  Скажімо відповідно до правової норми, що вітчизняний законодавець закріпив в ч. 1 ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він вважається таким, що не прийняв її.

      Але треба пам’ятати про те, що даному правилу притаманні істотні винятки. Зокрема згідно з правовою нормою, що закріплена в ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який в свою чергу пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

   Непростий зміст наведених положень конкретизується судовою практикою. Скажімо згідно з юридичною нормою, яка отримала своє належне закріплення в абз. 6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 “Про судову практику у справах про спадкування”, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

    Одним з переконливих підтверджень вказаного факту є відповідні рішення, що ухвалені найвищими органами судової гілки вітчизняної державної влади. Зокрема 11 серпня 2021 року розглянувши цивільну справу № 720/1079/19, Касаційний цивільний суд Верховного Суду України постановив рішення, згідно з яким не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як:

-        - юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини,

-        - необізнаність особи про наявність спадкового майна,

-        - похилий вік,

-        - непрацездатність,

-      -  встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім`єю),

-        - невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину,

-        - відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини,

-        - несприятливі погодні умови.

 Аналогічна правова позиція закріплюється іншими юридичними джерелами. Скажімо відповідно до абз. 26-29 п. 2 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 р. “Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування” не визнаються поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як відсутність у спадкоємця інформації про смерть спадкодавця, юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, незнання про існування заповіту, встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім’єю), невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови, тимчасова втрата правовстановлюючих документів або відсутність оригіналів документів на спадкове майно в період подання заяви, фактичне користування і володіння майном спадкодавця або ж проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

   Отже, окремі юридичні факти не можуть бути поважними причинами пропуску спадкоємцем за законом встановленого строку для подання ним заяви про прийняття спадкового майна. Зокрема однією з таких обставин є відсутність в згаданої особи коштів для проїзду до місця відкриття спадщини.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.