Справжній географічний центр Європи – у Чернівцях.

28 вересня 2015, 07:22
Власник сторінки
0
893
Справжній географічний центр Європи – у Чернівцях.
Статуя Європи над точним місцем розташування географічного центру Європи у Чернівцях.

В подарунок рідному місту. Вчені національного університету визначили точні координати географічного центру Європи. Це - Чернівці.

В подарунок рідному місту.

У переддень святкування чернівчанами Дня міста вчені кафедри геодезії та землевпорядкування Чернівецького Національного університету ім. Ю.Федьковича професор Георгій Вовтушанський та доцент Сергій Зямлюк оприлюднили результати півторарічного дослідження і пошуку справжнього географічного центру Європейського континенту. За підрахунками дослідників справжній точний географічний Центр Європи знаходиться у Чернівцях на вул. Ольги Кобилянської,5, або, висловлюючись по науковому точно – 48°17'27.6"N 25°56'09.5"E

Розповідає професор Г.Вовтушанський: «Питання віднайдення справжнього географічного центру Європи зацікавило мене ще у студентські роки. Ще у далекі семидесяті, я спробував відповісти на питання – Why the Center of Europe Is Really Hard to Pinpoint? (чому так важко знайти Центр Європи?) Дослідженням цього питання займалися з кінця вісімнадцятого століттями визначні Європейські наукові установи - Імператорсько-Королівське військово-географічного інститут у Відні (Австро-Угорщина), Національний географічний інститут Франції, польські,німецькі, литовські дослідники.

Не менше восьми різних націй заявляли раніше про своє володіння точною геометричною серединою Європи.

Кожен хотів би бачити серце Європи у своїй країні – Маттерхорн, береги Рейну, Тосканські виноградники, австрійське шале чи литовський парк? Усі ці місця привабливі і романтичні, але є одне але... Наука має давати чіткі відповіді на поставлення питання, якими б важкими і болючими вони б не були».

– Так в чому ж проблема визначення точних координат цієї точки?

       Для визначення географічно-геометричної середини необхідно точно визначити крайні точки континенту, а тут до цього часу є ризики двозначності – які острови враховувати як частину континенту – Ісландію, Кіпр які інші? Де закінчується Європа і починається Азія - з якого боку Уральського хребта ця межа? Є дуже багато змінних.

Картографи працюють над проблемою, принаймні з 1775, коли польський астроном Szymon Sobiekrajski в перше визначив точне, на його думку, місце. Його математичні розрахунки вказали на місто Суховоля на північному сході Польщі, де залізний стовпець відзначає це і донині. Насправді, це дивно, що багато спроб обчислення  центру Європи призводило до того, що це місце «приземлялося»  приземлилися прямо у власних дворах вчених!

 Радянські дослідники, визнали визначення віденських вчених і залишили центр Європи в Закарпатті, в той час, як естонці вважають, що це –  в Естонії, а у Білорусі вчені виявили його, як це не «дивно» в Білорусі, а дивні росіяни знайшли на території їх Росії аж два центра Європи.

У 1989 році Національний географічний інститут Франції, на чолі з Jean-George Affholder, зробив свій офіційний висновок: центр Європи – це місто Чернівці, що в Україні. Тоді це повідомлення залишилося у нас майже непоміченим – розвалювався совєтскій союз і наукові відкриття в географічній царині мало кого цікавили.

«Ми вирішили завершити це дослідження, - продовжує професор Г.Вовтушанський, - і, використовуючи сучасні прилади і космічні технології встановили, що точка центру Європи розташована  майже в самому серці міста Чернівці, а саме на перетині вулиці Ольги Кобилянської та Доброго. Яке ж було наше здивування, коли ми побачили над цією точкою статую Європи (на фото), встановлену на фронтоні будинку де зараз ресторан "Панська гуральня". Очевидно, що древні будівельники цього будинку також мали свою думку на розташування серця Європи (усміхається,- авт.)»

– А як же стосовно загальновідомих «центрів»?

–Тут усе просто і давно вже не є питанням для справжніх вчених, - продовжує співавтор дослідження доцент С.Зямлюк, - усі попередні дослідження використовували методики, які не враховували географічні реалії – на догоду чи то політичній ситуації чи містечковому патріотизму кожна країна воліла мати на своїй території «пуп» континенту. Найближчий з відомих до нас географічний центр у селі Ділове обраховувався ще у позаминулому столітті австрійськими вченими.  Вони були дуже близькі до правильного визначення, але недосконалість їх «рахівничок» і дала незначну похибку. Використання ж сучасної компʼютерної техніки, космічної картографії та новітніх методик обчислення дозволили нам нарешті покласти крапку у цьому, більш ніж двохсотрічному дослідженні.

Фактично ми відкалібрували і завершили дослідження попередників.

 

Повторюся, нами дана наукова остаточна відповідь – географічний центр Європи знаходиться в Україні, в Чернівцях на перетині вулиць Ольги Кобилянської та Доброго. Його точні координати - 48°17'27.6"N 25°56'09.5"E.

Сергій Зубов.


Коли готувався матеріал, стало відомо, що ініціативна група вирішила  вдягнути статую Європи до Дня міста у шати, в яких чернівчанки повільно ходили Панською вулицею.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: центр,Чернівці,Європа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.