Через спеку в річці Прут біля Чернівців зʼявились річкові скати.

22 липня 2015, 19:36
Власник сторінки
0
614
Через спеку в річці Прут біля Чернівців зʼявились річкові скати.
На фото – маленький скат Моторо, спійманий рибалкою в р.Прут біля м.Чернівці.

Цьогорічна надзвичайна спека призвела до появи в річках Буковини прісноводних скатів Моторо.

Цьогорічна аномальна спека призвела до появи в р.Прут біля Чернівців прісноводних скатів Моторо.

Більшість скатів - це морські мешканці, вони є у всіх океанах на глибині до 2700 м, але є скати Моторо – вид скатів річкових хвостоколів.

Скати - це хрящові риби, які є найближчими родичами акул. Вчені виділяють п'ять видів цих риб, які включають 14 сімейств і нараховують 350 видів. Сімейство хвостоколових взагалі не відрізняється різноманітністю форм. Разом з акулами і декількома більш екзотичними групами, скати утворюють особливий клас хребетних - їх називають хрящовими рибами. Слово «риби» тут не зовсім підходить - ці тварини відрізняються від справжніх риб, мабуть, більше, ніж людина. А назва «хрящові» вказує на їхню головну особливість - в тілі цих тварин кісток немає - їхскелет складається з хрящів. Скатів з акулами ріднять і багато інших характерних для хрящових риб ознак -розташований на нижній стороні тіла рот, два ряди зябрових щілин, особливий тип азотистого обміну.


Розповідає доцент кафедри іхтіології та рідкісних видів риб Чернівецького Національного Університету ім.Федьковича Сергій Петрович Юхницький: «Ще минулого2014 року ми зафіксували у дельті Дністра велику популяцію цих рідкісних в наших широтах риб. розпочали спостереження.Тепла цьогорічназима і надзвичайно спекотне літо призвело до стрімкого зростання популяції і розширення ареалу, аж до Чернівців.

Цьому ж сприяло значне зниження рівня води у річці Прут, особливо біля Чернівців. 

Більшість скатів мешкають на дні і тільки хвостоколи, а саме вони представлені у нас Моторо вільно плавають у товщі води. Ці риби харчуються донними тваринами (черв'яки, молюски та ракоподібні), часом поїдають рибу. На

Тіло у скатів сплощене, широке, зовні нагадує диск або ромб. Його довжина від декількох сантиметрів в наших широтах до до 6-7 мв річках Південної Америки.

У всіх скатів добре розвинені грудні плавці. Рот і зяброві щілини знаходяться на черевній стороні тіла.

Скати-хвостоколи становлять небезпеку для людини.

Мальки ската Моторо є точними зменшеними копіями своїх батьків.

Скати які поселились, і ми сподіваємось, приживуться в Пруті – яйцеродні. Вони відкладають на дно великі (в порівняні з їх розмірами) яйця, укладені в капсулу. У деяких країнах вживають в їжу яйцеві капсули, які називають «гаманцями русалок».

Шкіра скатів може бути голою або покритою шипами. Вона досить високо цінується.

У Кореї скатів їдять у вигляді хве (сирими): страва з ними називається «хон'охве чхомучхім».

Рукоятки японських мечів катан обтягувалися шкірою скатів».

 

«Ми звернулись до МЧС з проханням поширити інформацію про небезпеку для людини, що може завдати цей маленький скат, - продовжує професор Юхницький. Зброя хвостокола - довгий, тонкий і гнучкий шпага-хвіст, оснащений гострим шипом (у більшості видів одним, у деяких - двома і навіть чотирма). Цей шип, що представляє собою видозмінену плакоідву лусочку, - єдине свідчення того, що у предків ската колись була луска. Він дуже сильний та міцний, поверхня його вкрита спрямованими щербинами, а по нижньому боці йдуть два жолобка, сполучених з отруйною залозою. Втім, використовують свій отруєний кинджал скати-хвостоколи тільки для самооборони. Атакований або потривожений скат завдає стрімкий і точний удар хвостом у бік передбачуваної загрози. Хвіст обвивається навколо нападника, подібно до ременя батога, при цьому шип миттєво виходить з «піхов» - складок шкіри, прикривають його в спокійному стані, - і встромляється в тіло ворога. 
Пліній Старший писав, ніби шип хвостокола пробиває навіть дерево і броню. Це, звичайно, перебільшення, але сила удару хвоста великого ската достатня, щоб шип пробив тканину гідрокостюма або шкіряне взуття. Укол шипа надзвичайно хворобливий, викликає падіння артеріального тиску, слабкість, порушення серцевої діяльності. Якщо удар прийшовся в руку або ногу (як найчастіше і буває), кінцівка виявляється на кілька днів паралізованою. Смертельний результат надзвичайно рідкісний, але можливий».

 


 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: Чернівці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.