Вічна пам`ять

21 вересня 2012, 15:22
Власник сторінки
0
475
Вічна пам`ять

20 серпня 2012 року помер Богдан Пришлякевич, один з героїв фільму "Срібна Земля. Хроніки Карпатської України 1919-1939"

Богдан Пришлякевич - народився 14 грудня 1921 року у Львові в українській інтелігентній сім’ї. Батько – Петро був інженером, а мати – Анна – акторкою українського театру. У 1931 році Богдан пішов до «Рідної школи» ім. Бориса Грінченка. Пізніше навчався в Українській Академічній гімназії. 


У 1935 році був зачислений до Пласту, належав до куреня «Лісових чортів». У цей час складає присягу члена Юнацтва ОУН. Восени 1938 року разом із групою молодих оунівців нелегально переходить чехословацько-польський кордон. У березні 1939 року в бою проти мадярських наїзників під Свалявою отримав важке поранення. Пізніше, підлікувавшись у місцевого населення, таємно перебирається через Словаччину до Кракова, згодом до Німеччини, де проходить військовий вишкіл в частинах Дружин Українських Націоналістів. 29 червня 1941 року в ранзі четара батальйону “Ролянд” увійшов до Львова. 30 червня брав участь в Акті відновлення Незалежності України, призначений заступником коменданта львівської Ратуші. 

Богдан Пришлякевич (з гітарою, другий ряд, третій зліва)

Після розформування українських частин переходить у підпілля, був скерований ОУН на навчання у місто Подєбради на Чехословаччині. Виконував обов’язки пропагандиста реферантури дипломатичного зв’язку і пропаганди ОУН. У серпні 1947 року в Карпатах при переході із Закерзоння в Україну Богдан Пришлякевич був заарештований і перевезений до Москви, де його засудили до смертної кари. Згодом покарання було замінено на 25 років ув’язнення в лаґерях ГУЛАГу. 

У 1958 році Богдан потрапив під амністію. Звільнившись йому вдається повернутись до Львова, де пізніше влаштувався на роботу у Львівській політехніці інженером-конструктором. Сьогодні Богдан Пришлякевич – сеньйор «Пласту», ветеран Українських Визвольних Змагань. 

Відійшов на Вічну Ватру 20 вересня 2012 року.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: Львів,Пласт,історія,Історія України,Скаути
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.