Відійшов на Вічну Ватру

07 червня 2012, 11:45
Власник сторінки
0
887
Відійшов на Вічну Ватру

У понеділок, 4 червня 2012 р. сидячи за столом, на 91 році життя, відійшов на Вічну Ватру один з найстарших пластунів Закарпаття - пл.сен. Василь Белей.

Пластун-сеніор Василь Белей є одним з героїв документального фільму "Срібна Земля. Хроніки Карпатської України 1919-1939".


Фільму про себе та міжвоєнні події, свідком яких він був, друг Василь так і не побачив. Як і не побачили також двоє інших учасників - Панько Попович та Михайло Петричко. 

Вічна їм пам`ять!

*
Народився В. Белей в селі Великий Бичків на Рахівщині, з яким пов’язані його дитинство і юність, активна участь у Пласті, в героїчних і трагічних подіях березня 1939 р. в Карпатській Україні.

Після переслідувань за національні погляди і митарств повернувся у 1947 р. до Великого Бичкова, але й тут недремне око спецслужб фіксувало кожен крок колишнього пластуна-січовика.

У 1991 р. сталася подія, про яку Василь Белей мріяв усе життя: 24 серпня було прийнято Акт про державну незалежність України. Кілька років до цього був серед активних борців за самостійну Українську державу, брав діяльну участь у Народному Русі України,

У числі перших відроджував Пластові осередки у Великому Бичкові, Мукачеві, Ужгороді та інших місцевостях краю, став поширювачем української національної ідеї, учасником всіх значних подій у громадсько-політичному та культурному житті Закарпаття.


До його великих заслуг належить збір матеріалів з історії визвольних змагань українців краю, особливо з історії Пласту, які зберігаються в його особистому архіві у кількох поважних фотоальбомах і є цінною джерельною базою для дослідників і просвітян.

В останні роки, незважаючи на поважний вік, проводив велику просвітницьку роботу, друкує статті з питань національно-культурного, морального і духовного виховання.

Трейлер до фільму:

Уривок з фільму:

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: Пласт,Історія України,Закарпаття,Карпатська Україна,фільми
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.