Справжній провідник

29 березня 2012, 12:16
Власник сторінки
0
930
Справжній провідник

Тисовський – холодний та послідовний інтелектуальний чинник пластової організації, її властивий творець!

44 роки тому – 29 березня 1968 року у Відні (Австрія) – відійшов на Вічну Ватру один із засновників Пласту, його ідейний натхненник, автор пластової Біблії – “Життя в Пласті” та численних праць і статей про виховання молоді, професор, доктор біологічних наук Олександр Тисовський, пластове псевдо – Дрот. 

Перепохований у серпні 2002 р. на Личаківському цвинтарі у Львові.


* * *
Цікавий матеріал про професійну діяльність Олександра Тисовського. Він у 1912 році дістав наукову стипендію міністерства освіти та відбув подорож до зоологічної станції в Трієсті, потім закінчив океанографічний курс в Берґені, в Норвегії.

Книги зі звітом про наукову експедицію, на сторінках яких згадується ім`я Тисовського.

* * *
Уривок з книги “Основоположник Пласту”, Мюнхен, 1966:

Тисовський – холодний та послідовний інтелектуальний чинник організації, її властивий творець… зробив передусім велику підготовчу теоретичну працю. Схема організації та степенування пластових занять, опрацьовані ним завжди до деталів, визначили напаред увесь зміст і форму. Він трактував Пласт як виховну систему, що як і кожна виховна система, мала дати наслідки щойно після довшого часу. Він автор першого пластового підручника “Пласт” виданого у 1912 р. у Львові, а потім посібника “Життя в Пласті” (1921), на основних ідеях якого виросла вся многогранна організація Пласту. Молодь, ведена Тисовським ішла, через працю над собою, до вироблення характеру…


Курінь УПЮ ч. 61 ім. О. Тисовського на могилі Дрота, Личаківський цвинтар
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: Львів,Пласт,Історія України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.