Між сивих гір Ґорґан

26 березня 2012, 14:40
Власник сторінки
0
758
Між сивих гір Ґорґан

Пластовий табір – музей “Сокіл” є найдавнішою і найславнішою оселею Пласту, яка була посвячена в 1926 році. З огляду на суспільну важливість "Сокіл" визнано пам'яткою культурної спадщини України.

Вперше на Сокіл я потрапив у 2001 році. Тоді був учасником Крайового Вишкільного Табору, що проводився неподалік - в ур. Тодір. З тими відвідинами, зрештою, як і з усіма наступними - пов`язані особливі переживання. Багато значного в моєму пластовому житті відбулося саме тут. У 2002 в мешкальному курені у кімнаі ім. Яра Гладкого мене прийняли до куреня ЦМ. На Соколі 2011-го до 20-ліття целібатів були посвячені прапори.

Сокіл - найстаріша і найвизначніша пластова оселя в Україні. Активно табір почав розбудовуватися у середині 1920-их років минулого століття. З легкої руки Митрополита Андрея Шептицького вся земля була віддана пластунам для "виховної праці".

Зимовий Сокіл

Перший пластовий табір, відбувся на Соколі 8 - 30 липня 1926 р. під проводом коменданта скавтмайстра І.Чмоли. Цей табір мав за завдання завершити будівництво куренів, вирівняти площу спортового майдану, поставити щоглу для прапора, побудувати таборову браму при підніжжі таборової посілості, вартову будку, таборову “лятрину” та ряд інших робіт. Цілий день таборовиків проходив у важкій праці. Вирівнювання площі тривало 4 години порядку денного кожного дня. Будова куренів і нівеляція площі були завершені в 1926 р. В липні 1928 р. на Соколі посаджено “Алею імені Івана Чмоли”.

Каплиця Св. Юра на Соколі, збудована піонірським способом. Біля неї встановлено хрест у пам`ять всім пластунам, що загинули за волю України.

Пластовий табір на Соколі було посвячено в липні 1926 р. З цієї нагоди тут проведено третю (і останню до заборони Пласту) обласну зустріч. Роком пізніше – в 1927 р. на Соколі відбулася міжтаборова зустріч, в часі якої відвідав табір його фундатор митрополит А.Шептицький. Пізніше пластуни мали змогу вітати його на оселі в серпні 1930 р.

Історія оселі довга і складна. Після віднови Пласту в Україні на початку 1990-их, пластовий курінь "Целібат Мурлики" одним із перших активно взявся за відбудову оселі.

Хорунжі куреня ЦМ під час відкриття Збору на Соколі

Приємно, що у світлі відзначення 100-ліття Пласту (щоправда шкода, що не раніше), розбудова набрала реального змісту. З`явилися щонайменше три нові будови. Серед яких - світлиця.

Новобудова - майбутня світлиця.

А ось так Сокіл виглядає із супутника.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: Пласт,Історія України,архітектура,Івано-Франківщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.