Антарктичний пік - гарний подарунок до століття Пласту

13 березня 2012, 15:02
Власник сторінки
0
930
Антарктичний пік - гарний подарунок до століття Пласту

5 лютого 2012 року залишиться в історії Пласту яскравою подією. Саме цього дня українсько-чеська група науковців здійснила першопрохід на один з піків материкової Антарктиди

Цього року українські пластуни святкують століття Організації. Для молодіжного руху України - подія безперечно непересічна і важлива. Ще кількома роками раніше - 2008 - весь світовий скаутинг відзначав своє століття. А Пласт в Україні заснувався щойно 12 квітня 1912 року у Львові.

Відзначаючи такі дати, хочеться зробити щось дуже велике, і дуже глобальне, і дуже грандіозне ;)

Дякуючи кільком добрим людям 5 лютого 2012 року Пласт отримав дуже гарний подарунок - пік на материковій частині Антарктиди (поблизу української станції "Академік Вернадський"), названий в честь 100-ліття Пласту.

Ігор Дикий, один з першопрохідців, пообіцяв іншому відомому далеко поза межами Пласту мандрівникові Ігорю Карабіну, якщо буде можливість - здійснити подібний прохід.

УПД (13.03.2012, 20:30). Ігор відписав цікаву річ. Оця фотка, що я її взяв з вікіпедії - це фото "бані" біля Станції :)
Українська антарктична станція

А тут ще кілька граних фото самої станції:



І ось як Ігор коментує подію:

"Але дане Ігореві (Карабінові - А.Р.) слово треба було дотримати. Коли ми з хлопцями збирали матеріал по градієнту висот, саме випала нагода вийти на невеликий пік біля Демарії, який знаходиться в стороні від цієї гори і на який ніхто раніше не ходив. Не ходили через перешкоду – вузьку перемичку над прірвою (над океаном), яка у вигляді тонкої “бритви” з`єднує його з основним схилом. Але ми її пройшли. Це була лише одна “найскладніша” технічна ділянка, де довелося використовувати страховку. На вершині зробили тур з каміння і написали на сторінці з блокноту, що це пік “100-річчя Пласту” (двома мовами – українською та англійською), запакували це в капсулу (пластикову велику пробірку) та поклали в цей тур.

Тобто нічого особливо героїчного в цьому першопроходженні, на жаль, не було. Маю на увазі – не було жодної технічної складності. Але факт є фактом, що на цій вершині ми були вперше і вона розташована практично напроти нашої станції  А відтепер ще й носить назву – пік “100-ліття Пласту”!”.

Один з першопрохідців Ігор Дикий

Пік 100-ліття Пласту


Ось такі приємні подарунки;)

Фото: Ігор Дикий
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.