Цей день в історії. Про Львів, прапор України та пластунів, 1990

03 квітня 2012, 14:47
Власник сторінки
0
714
Цей день в історії. Про Львів, прапор України та пластунів, 1990

Рішення про підняття синьо-жовтого прапору на будівлю міської Ратуші було прийнято 3 квітня 1990 року на сесії Львівської міської ради депутатами першого демократичного скликання

Сьогодні вранці в програмі “Ранок з ТВі” у рубриці “Цей день в історії” був дуже гарний репортаж про події, що відбулися 22 роки тому. З важливим акцентуванням на ролі у цій події пластунів. А мова йшла про підняття прапору України над львіською Ратушею 3 квітня 1990 року.

Рішення про підняття синьо-жовтого прапору на будівлю міської Ратуші було прийнято 3 квітня 1990 року на сесії Львівської міської ради депутатами першого демократичного скликання під головуванням Богдана Котика. Прапор доручити урочисто підняли депутатам міської ради – Стефанія Шабатура, Зеновій Саляк та Євген Шморгун.

На Ратушу прапор виносили пластуни і під час підняття були там безпосередньо присутні. Згадаємо тут пл.сен. Олеся Криськіва, ЧМ, пл.сен. Богдана Генегу, пл.сен. Богдана Гасюка, V, Ореста Шота та ін.

Підняття першого синьо-жовтого прапора над Львовом:

Довідка з вікіпедії. Питання національної символіки (зокрема прапора) неодноразово порушувалося демократичними силами наприкінці 1980-х років. 12 грудня 1989 року воно піднімалося на другому з’їзді народних депутатів СРСР.

14 березня 1990 року у Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ — прапор України над будівлею міської ради.

23 березня 1990 року перша сесія Тернопільської міської Ради народних депутатів XXI скликання прийняла постанову про національну символіку, один із пунктів містив рішення про встановлення українського національного прапору на будівлі міської ради поруч з державним прапором УРСР. 3 квітня Львівська міська рада прийняла ухвалу про використання синьо-жовтого прапора у Львові. Того ж дня він був встановлений на вежі львівської ратуші.

П.С. За підказки дякую пл.сен. Богданові Гасюку, V, ст.пл. Олі Свідзинській, ст.пл. Юлі Банковій.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: Львів,Пласт,Історія України,прапор України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.