Регрес та маргінес

24 січня 2013, 17:00
Власник сторінки
0
330

«хазяєва жизні», в яких є гроші та потужні зв’язки і які хочуть обікрасти українців чи нахабно в них щось відібрати, захопивши рейдерськими методами, можуть зробити це практично безкарно

В цивільному праві є таке поняття як «непереборна сила», яка служить підставою для звільнення від відповідальності.

Так от сьогодні в Україні склалася така ситуація, що «хазяєва жизні», в яких є гроші та потужні зв’язки і які хочуть обікрасти українців чи нахабно в них щось відібрати, захопивши рейдерськими методами, можуть зробити це практично безкарно та із максимальною результативність.

Українське суспільство на сьогоднішній день сприймає їх як ту саму «непереборну силу», в маргінесі якої воно перебуває. Боротьба цими людьми та самим рейдерством як явищем сприймається як щось безглузде і приречене на невдачу. Це слугує також причиною зняття з себе громадянської відповідальності за бездіяльність, коли закон мовчить, а підтримка рейдерів стала частиною державної політики.

Це серйозна помилка. Саме в такі моменти суспільство повинне реагувати найбільш активно на такі ганебні явища і протидіяти їм.

Та останні місяці були позначені серйозним поступом в даному питанні. Проявилися відчутні ознаки зупинки регресу. Це і боротьба з фальсифікаціями на «проблемних» виборчих округах, події навколо Гостинного двору та інших незаконних забудов, протести шахтарів на Донбасі. Ще однією знаковою справою стала боротьба за долю київської вчительки Ніни Москаленко, якій ще не видно кінця і до якогось логічного завершення ще досить далеко.

Ці та інші приклади стали яскравим прикладом наміченого припинення маргіналізації суспільства та доводять, що навіть в державі, в якій криміналізуються майже всі сфери життя, а посягання на власність, життя та здоров’я громадян державу не хвилюють, і навіть більше того, вона сама перетворюється на інститут боротьби з громадянськими правами та поглибленням поляризації суспільства і маргіналізації суспільних рухів.

Це тільки підтверджує те, що сьогодні неправильно та негідно знімати з себе відповідальність, що такі ганебні дії та явища часто залишаються без адекватної відповіді та реакції з боку суспільства, місцевих громад і громадських діячів. Не кажучи в же про ефективну боротьбу та перемогу в ній.

Ми повинні усвідомлювати, що на нас лежить значна відповідальність, а хто такого не відчуває, той повинен її на себе добровільно брати і діяти, адже без нашої активної участі сваволя і занепад триватимуть до безкінечності і ми повернемося в епоху темного Середньовіччя і над українцями тотальний контроль триматиме бандитська Інквізиція, від довгих рук якої не вдасться відсахатися нікому.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.