«Коли горо́д — єдине, що залишилося після російської агресії»

20 квітня 2023, 12:02
Власник сторінки
0
26
«Коли горо́д — єдине, що залишилося після російської агресії»

Допомога для Іванківської громади

6 квітня команда фонду Future for Ukraine Україна відвідала Іванківську селищну громаду з агромісією, щоб підтримати місцевих жителів та надати їм необхідну агропродукцію.

 Селище Іванків на півночі Київської області рік тому пережило свої найстрашніші часи. Російська армія, рухаючись до української столиці, не змогла пройти цей мужній населений пункт і була вимушена припинити наступ з північного напрямку. Важко уявити, чим могла закінчитися російська агресія, якби не потужна оборона Іванкова. Але громаді довелося заплатити за це високу ціну — були знищені цілі села, зруйновані будинки, є загиблі та травмовані.

 На щастя, бойові дії тут тривали відносно недовго, але навіть після року мирного життя селище все ще оговтується від наслідків. Місцеві жителі страждають від скрутного фінансового становища, а руйнації повсюди нагадують про жахливі події. Багато місцевих втратили домівки, але принаймні залишилися зі своїми городами, які можуть прокормити їхні родини. Для багатьох селян можливість працювати на власній землі та займатися городництвом і садівництвом — це велика допомога на тлі фінансових труднощів та можливість подбати про повсякденні потреби.

 Саме таким був запит Іванківської селищної ради до команди фонду Future for Ukraine Україна. Громада попросила надати цільову благодійну допомогу для забезпечення агропродукцією, а саме посівним матеріалом та саджанцями дерев і кущів, мешканців сіл, які найбільше постраждали внаслідок бойових дій від російських загарбників.

 Команда фонду оперативно відгукнулася на цей запит, до того ж час був найсприятливіший: наближався весняний посів, коли люди починають працювати на своїх городах та сповнюються оптимізмом. А ще — це кроки до відбудови нормального життя у громаді, спустошеної війною.

 «Городництво та садівництво для наших працьовитих селян здавна має велике значення. Це можливість забезпечити себе запасами їжі та відволіктися від турбот і воєнних реалій. Особливо коли горо́д — єдине, що залишилося після російської агресії. Тому нам так відгукнувся запит з Іванкова. Ми забезпечили громаду саджанцями дерев, кущів, розсади та насінням для посадки. Віримо, що навесні, коли природа розквітає, буде квітнути і надія наших громадян на щасливіше майбутнє після всього, що їм довелося пережити», — сказала Олена Ніколаєнко, Голова Ради FFU Польща, волонтерка-кураторка із стратегії та розвитку FFU Україна

  

Допомога була спрямована 250 родинам, жителям трьох сіл, які найбільше постраждали від руйнацій. Населені пункти, у яких вони проживають, постраждали настільки сильно, що сьогодні вони мешкають у модульних містечках. У межах агромісії представники фонду завітали до цих містечок,  пригостили мешканців пиріжками від ресторану «Остання барикада» та чаєм, поспілкувалися з місцевими та дізналися, як вони почуваються після всього пережитого навесні минулого року.

 Бабуся Ніна під час окупації втратила все — будинок, який вони разом з чоловіком будували з 90-х років, було зруйновано вщент. Зараз вона живе у модульному містечку та все одно щодня повертається до свого подвірʼя.

 Місцева жителька Тамара розповіла, що у минулому році пригощала солдатів овочами та фруктами.

 «У цьому році також тепер будемо засаджувати город. Тож дякуємо вам за це», — говорить Тамара.

 У березні команда фонду також відвозила до Іванкова крісла колісні на запит територіального центру соцзахисту. Крім того, з гуммісіями фонд уже виїжджав до Донецької, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.