ПРОБЛЕМАТИКА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ’ЄКТІВ ЖИТЛОВОЇ ТА КОМУНАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ КИЄВА

15 жовтня 2021, 15:26
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
220
ПРОБЛЕМАТИКА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ’ЄКТІВ ЖИТЛОВОЇ ТА КОМУНАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ КИЄВА

ПРОБЛЕМАТИКА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ’ЄКТІВ ЖИТЛОВОЇ ТА КОМУНАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ КИЄВА

Переважна більшість мешканців міста Києва постійно зіштовхується з проблемами в галузі житлового та комунального господарства - постійні пориви труб, розриті дороги, облуплені стіни будівель, тріщини будинків, ями на дорогах, нефункціонуючі заклади культури і т.д. Чому так постійно відбувається? Чому не можна це все виправити? Спробуємо розібратись з вами разом.

Переважна частина столичного житлового фонду зведена ще у радянський період. Найвищу зношеність мають житлові будинки післявоєнної побудови та “хрущовки”, технічний стан яких потребує капітальних ремонтів та переоснащення (за технічної можливості). Будинкові громади в таких будинках, як правило, не організовані в ОСББ, що створює певні складнощі із ухваленнями власниками рішень щодо покращення стану належного їм житлового фонду у порядку, визначеному Законом України від 14 травня 2015 року № 417-VІІІ “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”.

На сьогодні проблемними питаннями, які потребують рішення, залишаються: 

  • значний обсяг ремонтних робіт в житловому фонді, що вимагає залучення інших, відмінних від співфінансування, механізмів залучення коштів. У першу чергу це стосується вартісних робіт (встановлення ігрових та спортивних майданчиків), індивідувальних теплових пунктів, капітального ремонту асфальтового покриття прибудинкових територій, ремонт покрівель, ліфтів, внутрішньобудинкових інженерних мереж);

  • недостатній рівень фінансування коштами бюджету міста Києва проектів-переможців конкурсу 70/30 задля їх успішного впровадження у межах одного бюджетного року;

  • недостатній рівень фінансування коштами бюджету міста Києва міської стимулюючої програми відшкодування “теплих” кредитів ОСББ та ЖБК у межах одного бюджетного року, що спонукає столичну владу до пошуку нових механізмів, у тому числі, фінансової підтримки будинкових громад ОСББ, кооперативного житлового фонду та будинків, співвласники яких не визначилися із формою управління будинком;

  • низький рівень довіри будинкових громад ОСББ, кооперативного житлового фонду та будинків, співвласники яких не визначилися із формою управління будинком, до способу фінансової підтримки виключно шляхом кредитування уповноваженими державою банківськими установами, не дивлячись на позитивний досвід ОСББ та ЖБК, що скористалися цією підтримкою, яка у результаті передбачає відшкодування позичальнику тіла кредиту як за рахунок місцевого бюджету, так і за рахунок коштів Державного бюджету України;

  • необхідність розроблення програм залучення коштів міжнародних фінансових організацій та фінансових установ на умовах лізингу та кредитування для ремонтних робіт у житловому фонді.

Ліфтове господарство

Окрему суттєву проблему житлового фонду становить ліфтове господарство, стан якого не відповідає сучасним вимогам безпеки. Станом на початок 2021 року у житлових будинках міста Києва всіх форм власності експлуатуються 23 896 ліфтів. Обсяги виконання робіт по заміні та модернізації ліфтів не відповідають потребам в їх заміні, темп зношеності ліфтів перевищує темп оновлення.

Термін експлуатації понад 25 років має 46,2 % ліфтового парку, від 20 до 25 років - 45,9 %, до 20 років експлуатації - 7,8 %. Відповідно до вимог нормативних документів Держстандарту та Держпраці ліфти, які відпрацювали понад 25 років, підлягають заміні та модернізації.

Проблемним питанням в галузі ліфтового господарства на сьогоднішній день є необхідність модернізації ліфтового обладнання, зокрема системи двостороннього зв’язку, зі встановленням сучасного обладнання.

 

Асфальтове покриття, дитячі і спортивні майданчики

Постійного оновлення потребує асфальтове покриття внутрішньоквартальних проїздів, яке повинно фінансуватись за рахунок бюджету міста Києва. У 2018 році оновлено асфальтове покриття на 342 ділянках, у 2019 році на 790 ділянках, а у 2020 році на 782 ділянках. І темпи продовжують зростати в поточному році, але наразі недостатньо фінансування для повного оновлення асфальтового покриття прибудинкових територій та внутрішньоквартальних проїздів, що викликає постійне невдоволення мешканців. Часто виконання робіт і якість асфальтового покриття є низької якості, в наслідок чого воно за дуже короткий час руйнується.

Постійного оновлення та ремонту потребують дитячі та спортивні майданчики. У 2018 році оновлено 134, в 2019 - 178, а у 2020 році - 88 майданчиків. Таким чином, за 3 роки було відремонтовано менше 10 % від загальної кількості дитячих та спортивних майданчиків. Нещодавно на засіданні постійної комісії КМР, яка опікується питаннями освіти, була озвучена цифра у 2500 “нічийних” дитячих і спортивних майданчиків на рівні міста Києва. Понад 140 майданчиків знаходиться в Оболонському районі. Вони знаходяться в жахливому стані і потребують негайної інвентаризації. 

 

Заклади бюджетної сфери Києва

Окремим блоком необхідно виділити заклади бюджетної сфери комунальної власності територіальної громади міста Києва, яких налічується понад 1500. Сюди входять будівлі навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, соціального захисту та культури.

Перевитрати енергії та невідповідність показників питомого споживання паливно-енергетичних ресурсів діючим нормам обумовлені значними тепловтратами через огороджувальні конструкції будинків, використанням застарілого енергетичного обладнання та відсутністю систем оперативного контролю і аналізу енергоспоживання. Переважна більшість споруд дісталась нам у спадок з радянських часів і строк їх експлуатації вичерпується. Наявна просто катастрофічна зношеність внутрішньобудинкових та зовнішніх комунікацій, переважна більшість яких прокладалась також за часів радянського періоду. 

На сьогодні термомодернізація будівель закладів бюджетної сфери включає енергоефективні заходи та інші існуючі механізми (ЕСКО, кредити, співпраця з інвесторами та кредиторами). Було ініційовано співпрацю з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO), яка фінансує широкий спектр енергоефективних проектів в Європі. 

Усього в бюджетній сфері укладено: у 2016 році - 17 ЕСКО-договорів, у 2018 році - 66 ЕСКО-договорів, у 2019 році - 44 ЕСКО-договори, у 2020 році - 10 ЕСКО-договорів.

Скорочення рівня споживання теплової енергії, яке має бути досягнуто в результаті енергосервісу, - 73554 Гкал. Запланована економія коштів від укладення договорів 15,2 млн грн. У 2020 році через укладення 10 договорів очікується скорочення витрат на рівні 23 520 Гкал, скорочення витрат на оплату теплоенергії близько 43 млн грн. 

Якщо заклади освіти та охорони здоров’я поетапно ремонтуються відповідно до наявних ресурсів, то ситуація із закладами культури більш в плачевному стані. Центри культури та дозвілля в кращому випадку перетворюються в приміщення з подобовою чи помісячною орендою, а в гіршому випадку просто безхазяйно руйнуються як такі, що нікому не потрібні. 

Критична ситуація і з реконструкцією історичних пам’яток Києва, яких налічуються тисячі. За браком коштів та бажанням забудовників зруйнувати ті чи інші об’єкти і побудувати житлові комплекси, заробити на цьому ласий шматок, левова частка пам’яток архітектури втрачають охоронюваний статус і піддаються руйнації.

 

Централізоване водопостачання та водовідведення

Централізована система водопостачання міста Києва станом на початок 2021 року складалась із водопровідних мереж загальною протяжністю 4 312,63 км. Загальна протяжність ветхих та аварійних ділянок  2 003,7 км або 46 % від загальної протяжності. Рівень зношеності основних об’єктів  і споруд водопровідного господарства ПрАТ “Київводоканал” на початок 2021 року становив майже 90 %. 

Централізована система водовідведення становить 2 732 км. Ветха та аварійна частка ділянок мереж становить близько 31 %. 

Рівень зношеності основних об’єктів  і споруд водовідведення ПрАТ “Київводоканал” на початок 2021 року становив більше 70 %.

 

Централізоване теплопостачання Система централізованого теплопостачання міста Києва посідає третє місце в світі за потужністю. Вона почала своє функціонування 1937 року. Станом на початок 2021 року 71 % теплових мереж та мереж гарячого водопостачання виробили свій нормативний термін експлуатації, вони потребують відновлення та модернізації. Наявний парк спецтехніки КП “КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО” покриває лише 68 % фактичної потреби підприємства. 


Комплексна цільова програма підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури міста Києва на 2021 – 2025 рік.

27 травня 2021 року Київрада затвердила «Комплексну цільову програму підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури міста Києва на 2021 – 2025 рік». Основними напрямками програми є модернізація інженерної інфраструктури, підвищення надійності та мінімізація втрат для стримання тарифів; надання киянам доступних інструментів та ресурсів для покращення стану житла та комфорту в ньому; розвиток системи поводження з відходами, зокрема сортування та сучасної екологічної переробки.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів програми складає 39 713 600 000 грн.

 

ОСББ - рушійна сила

Столична влада активно підтримує ініціативи співвласників багатоквартирних будинків щодо створення ОСББ, оскільки це є запорукою зміцнення інституту ефективного власника житла, підвищення громадянської свідомості, налагодження взаєморозуміння та взаємної поваги будинкових громад і влади, а також можливість організованому власнику брати участь у міських програмах, які реалізує місто Київ у житловому фонді з метою підвищення його енергоефективності та покращення технічного стану.

У 2018 році в Києві було створено 126 ОСББ, у 2019 році - 131 ОСББ, у 2020 році - 96 ОСББ.

 

Програма 70/30 - Конкурс проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва, в яких створені об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, а також у кооперативних будинках

Київська міська рада рішенням від 22 грудня 2016 року № 780/1784 затвердила Положення про співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках міста Києва, з прийняттям якого розпочалася практична реалізація цільової програми співфінансування проведення капітальних ремонтів та технічного переоснащення житлових будинків, термін експлуатації яких перевищує 10 років, адресатами якої, у першу чергу, стали неорганізовані будинкові громади.

Починаючи з 1 січня 2019 року ця програма маштабувалася на 10 районів міста Києва, участь у ній стала можливою для всіх без винятку будинкових громад. Програма співфінансування проведення капітальних ремонтів та технічного переоснащення спільного майна і житлових будинках передбачає різні частки фінансування робіт коштами бюджету міста Києва та коштами співвласників у залежності від вартості робіт. 

З метою підвищення зацікавленості власників житлових та нежитлових приміщень у створенні ОСББ та реалізації енергоефективних заходів у житловому фонді було рішенням Київської міської ради від 26 грудня 2014 року № 865/865 затверджено Положення про конкурс проєктів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва, в яких створені ОСББ, а також у кооперативних будинках, яким передбачено спільне фінансування енергоефективних заходів, де не менше 30 % фінансового забезпечення передбачається за рахунок власних коштів ОСББ та ЖБК, та до 70 % - фінансування за рахунок бюджету міста Києва.

У період з 2018 по 2020 рік у конкурсі 70/30 взяли участь 351 ОСББ та ЖБК. В 384 будинках було успішно реалізовано 440 проектів із впровадження енергоефективних заходів, профінансованих за рахунок коштів бюджету міста Києва на 324,4 млн грн (56,5 %), а за рахунок коштів ОСББ та ЖБК - на 143,2 млн грн (43,5 %).

Для прикладу, в Оболонському районі  2 ОСББ та 3 ЖБК  стали переможцями програми енергоефективних проектів 70/30, які будуть реалізовані в 2021 році.

На конкурсі проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва, в яких створені обєднання співвласників багатоквартирних будинків, а також у кооперативних будинках перемогли 92 заявки з 161.

Значна кількість проектів, які перемогли, знаходяться в Дарницькрму, Деснянському та Дніпровському районі.

Загальна вартість робіт, передбачених проектами-переможцями становить 156,9 млн. грн. з них частка бюджетних коштів складає близько 98,2млн. грн., а 58,7 млн. грн. – розмір внесків співвласників.

 

Програма 95/5 щодо співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках міста Києва

Положення про співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках міста Києва затверджено рішенням Київської міської ради від 22 грудня 2016 року № 780/1784 зі змінами, внесеними рішенням Київської міської ради від 20 листопада 2018 року № 56/61077 та рішенням Київської міської ради від 12 грудня 2019 року N 262/7835.

Співвласники багатоквартирних будинків, незалежно чи створені в них ОСББ або ЖБК мають чудову можливість реконструювати, реставрувати, капітально ремонтувати, здійснювати технічне переоснащення спільного майна у власних багатоквартирних будинках на умовах співфінансування! Якщо раніше на весь широкий спектр робіт, передбачених положенням про співфінансування, співвласникам будинків потрібно було зібрати 30 % від вартості робіт, то тепер система співфінансування має більш гнучку систему. Зокрема доля співвласників за видами робіт така: складання енергетичного сертифіката будівлі - 1 %; проведення капітальних ремонтів, технічне переоснащення ліфтів та ліфтового обладнання, реконструкція, капітальний ремонт, технічне переоснащення конструктивних елементів будівлі - 5 %; капітальний ремонт покрівлі - 10 %; реконструкція, капітальний ремонт, технічне переоснащення мереж водопостачання (у тому числі, протипожежного) та їх ізоляція, мереж електропостачання (у тому числі, електрощитових), мереж каналізування та водовідведення - 15 %; інші види робіт - 30 %.


Програма “Теплі” кредити”

Рішенням Київської міської ради від 7 липня 2016 року № 565/565 затверджено Положення про стимулювання впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках  шляхом відшкодування частини кредитів, з прийняттям якої розпочалася реалізація міської стимулюючої програми відшкодування “теплих” кредитів ОСББ та ЖБК, отриманих в уповноважених банківських установах, визначених урядом для надання фінансової підтримки житловим будинкам на впровадження енергоефективних заходів.


Підсумовуючи вище викладене, можна констатувати складний, якщо не сказати критичний стан справ на рівні міста Києва в галузях житлового та комунального господарства. Впроваджуваних заходів вкрай недостатньо для повноцінної та якісної життєдіяльності міста. Необхідно залучати додаткові фінансові ресурси, проводити негайно модернізацію не тільки технічної складової, а й удосконалювати старі неефективні процеси, змінювати підходи, здійснювати оптимізацію. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.