ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ВЛАСНИК - ЗАПОРУКА КОМФОРТНОГО ЖИТТЯ ТВАРИНИ

04 жовтня 2021, 13:57
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
42

4 жовтня відзначається Всесвітній день захисту тварин. В цьому році визначна дата - 90-річниця з дня заснування свята.

Протягом останнього десятиріччя ми з вами є свідками ситуації, коли на вулицях Києва опиняються десятки тисяч домашніх тварин, внаслідок недбалого, безвідповідального утримання. 


Саме тому, 24 грудня 2020 року Київська міська рада своїм рішенням № 20/20 затвердила Київську міську цільову програму контролю за утриманням домашніх тварин та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на 2020 – 2022 роки.


Заходи Київської міської цільової програми контролю за утриманням домашніх тварин та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на 2020-2022 роки розроблені відповідно до “Європейської конвенції захисту домашніх тварин”, а також чинного законодавства України.


Станом на сьогодні є невирішеними в повній мірі такі питання:

  • будівництво міського центру захисту тварин європейського зразка, створення притулків для тварин, будівництво міського кладовища для захоронення тварин;

  • необхідність продовження та збільшення кількості інформаційно-просвітницьких акцій щодо відповідального та гуманного ставлення до тварин;

  • необхідність створення в достатній кількості зручних та облаштованих публічних просторів для власників тварин, забезпечення сприятливих умов для співіснування людей та тварин у місті;

  • забезпечення функціонування, вдосконалення, популяризації інформаційної системи “Реєстр домашніх тварин” як дієвого механізму заохочення власників тварин до реєстрації та вакцинації тварин, пошуку загублених тварин, обліку безпритульних тварин міста Києва;

  • зменшення кількості безпритульних тварин у місті Києві гуманними методами та максимально їх прилаштування відповідальним власникам;

  • значні обсяги неконтрольованого розведення домашніх тварин;

  • проблематика безвідповідального та жорстокого ставлення власників до своїх тварин, а також жорстоке ставлення людей до безпритульних тварин.


Станом на червень 2016 рік в Києві зафіксовано понад 400 тисяч домашніх тварин.


За період 2017-2019 року було простерилізовано більше 23 тисяч безпритульних тварин. Упродовж 10 років одна нестерилізована пара собак здатна дати приплоду 62 тисячі особин, а пара котів 80,4 тисячі особин. За цей період кількість пролікованих  безпритульних тварин збільшилась у динаміці на 250 % у порівнянні з попередніми роками. 


Як свідчить позитивна світова практика, найкращим методом, що запобігає ураженню грунту відходами життєдіяльності тварин, є налагоджена система збору та утилізації відходів на території вигулу та проживання тварин (дитячі майданчики, парки, сквери тощо). Саме тому в місті Києві активно встановлюються контейнери для збору відходів, які вподальшому відправляються на утилізацію.


Але, наявність контейнерів не приносить жодної користі, коли власники нехтують правилами і не прибирають за своїми улюбленцями. Тому, формування свідомого, відповідального громадянина є першочерговою задачею.


Для ефективної реалізації програми заплановано будівництво Центру захисту тварин, який передбачатиме весь спектр надання ветеринарних послуг, у тому числі наявність клініки, притулку і готелю для тварин. 


Зведення Центру відбуватиметься протягом 39 місяців. Будівництво відбуватиметься у 4 етапи:

  • Перший етап – це будівництво чотирьох поверхової ветеринарної клініки з найновітнішим устаткуванням і величезними можливостями у лікуванні тварин, що розрахована на одночасний прийом 55 котів і 108 собак. У складі лікарні буде карантинний блок на 3 поверхи, розрахований на 100 тварин, а також трансформаторна підстанція і котельня. Строк будівництва лікарні за проектом займатиме близько 17 місяців;

  • Друга черга – це будівництво ветеринарного готелю, розрахованого на 38 собак і 22 котів;

  • Третя черга будівництва – це притулок для котів, розрахований на 120 котів;

  • Четверта – 547 вольєрів для утримання собак.


Дуже важливим етапом в реалізації програми є будівництво міського кладовища для тварин, оскільки часто-густо в парках, скверах, навіть на клумбах ми спостерігаємо картину, коли з’являються могилки домашніх улюбленців. Таким власниками потрібно розуміти, що своїми діями вони порушують не лише естетичний вигляд міста, парку, двору, а й наражають на небезпеку оточуючих, оскільки це може призвести до розповсюдження небезпечних інфекцій.


ЧИ ЗАХИЩЕНІ ТВАРИНИ ЗАКОНОДАВСТВОМ?


Чинне законодавство передбачає такі види покарання за жорстоке поводження з тваринами:

  • стаття 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлює, що:
    Жорстоке поводження з тваринами - знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило їх мучення, завдало їм фізичного болю, страждань, але не спричинило тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, а також інші порушення правил утримання, поводження та транспортування тварин, передбачені законодавством, - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо двох і більше тварин або групою осіб, або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.


  • стаття 299 Кримінального кодексу України встановлює, що:
    1. Жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій - караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.
    2. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, - караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.
    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.


Левова частка порушень, які передбачені наведеними статтями, залишаються безкарними. Притягнення до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, скоріш за все виняток, а ніж усталена практика. Відповідно безкарність порушує ще більшу кількість порушень.


Підсумовуючи вище сказане, хочеться побажати нам усім стати трошки добрішими в своєму відношенні до тварин, що би наше спільне співіснування стало комфортним та безпечним для всіх. А також відповідальними щодо домашніх та безпритульних тварин - спочатку сім разів подумати, зважити всі “за” і “проти”, а потім лише приймати рішення заводити чи не заводити домашнього улюбленця. В протилежному випадку безвідповідальне ставлення призводить до того, що люди стають не “домом”, а радше “вироком” для тварини.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.