БУДИНКАМ ПОТРІБНІ ПАСПОРТИ

19 серпня 2021, 16:28
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
7

ЯКІСНА ПАСПОРТИЗАЦІЯ БУДИНКІВ - ОБОВ’ЯЗКОВА УМОВА БЕЗПЕЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ СТОЛИЦІИсточник: https://censor.net/ru/b3280422

Майже 80% столичних багатоповерхівок потребують комплексного капітального ремонту. Орієнтовна сума необхідного фінансування – більше 10 мільярдів гривень. Кошти є дуже суттєвими для міського бюджету та непідйомними для власників житла. Лише спільна участь в співфінансуванні капітальних ремонтів місцевої влади та мешканців будинків призведе до акумуляції необхідних ресурсів для проведення необхідних дій щодо поліпшення житлового фонду.

Наприклад, в Оболонському районі міста Києва налічується приблизно 774 багатоквартирних житлових будинки, з яких:

-  613 будинків знаходяться на балансі Керуючої компанії з обслуговування житлового фонду Оболонського району міста Києва;

-  91 будинок знаходиться на балансі житлово-будівельних кооперативів (ЖБК);

-  70 будинків знаходяться на балансі об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Сьогодні діє ряд міських програм співфінансування, таких як 70/30 - програма, що стосується покращення енергоефективності будинків та програма 95/5, яка дає можливість проведення капітальних ремонтів в будинках шляхом співфінансування.

Не дивлячись на те, що вищевказані міські програми доступні для усіх мешканців багатоквартирних будинків міста Києва, мешканці кооперативних будинків та ОСББ мають велику перевагу над мешканцями будинків, які залишилися на балансі Керуючої компанії, оскільки мають на руках технічну документацію на будинок. А це значно спрощує процедуру участі в програмах підвищення енергоефективності та співфінансування капітальних ремонтів.

Наразі, технічна документація на житлові будинки що перебувають на балансі Керуючої компанії не доступна для ініціативних груп мешканців будинків і знаходиться в паперовому вигляді в Обслуговуючих дільницях. Досить часто така документація є неповною і містить застарілі відомості про реальний стан будинку.

Процес отримання технічної документації для участі в міських програмах співфінансування, ускладнюється відсутністю такої документації в електронному вигляді, внаслідок чого, мешканці, які хочуть взяти участь в міських програмах співфінансування змушені витрачати велику кількість часу на збирання усілякого роду папірців і оббивання порогів комунальних підприємств району.

На сайтах керуючих компаній, у відкритому доступі знаходяться лише акти оглядів будинків, які складаються без участі мешканців і містять загальну інформацію про стан елементів будинку, яка досить часто на практиці виявляється недостовірною.

Варто нагадати, що перші ОСББ почали з’являтись в Україні з 1992 року із прийняттям Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», згідно якого власники приватизованих квартир можуть формувати такі об‘єднання.

1 липня 2015 р. набрав чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», яким передбачалось, що  до 1 липня 2016 р. мешканцям багатоквартирних будинків необхідно буде обрати управителя або створити у своєму будинку об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – ОСББ.

Як бачимо за 6 років дії вищевказаного закону, кількість ОСББ в Оболонському районі залишається вкрай малою і становить лише 10 відсотків від загальної кількості будинків.

Це пов’язано не тільки з недостатнім рівнем самоорганізації населення, а й з жахливим станом будинків, які по 20-30 років жодним чином не ремонтувалися.

Крім того, така маленька кількість ОСББ в Оболонському районі також пов’язана з відсутністю належним чином оформленої технічної документації на будинок, адже для створення ОСББ чи проведення якісного капітального ремонту потрібно спочатку провести якісне обстеження будівель, визначити потреби кожного багатоквартирного будинку в Києві і провести їх паспортизацію.

Чинним законодавством встановлено, що власники або управителі об’єктів будівництва забезпечують поточний огляд і періодичне обстеження прийнятих в експлуатацію у встановленому законодавством порядку об’єктів протягом усього періоду їх існування та несуть відповідальність за їх експлуатацію згідно із законом.

Обстеження об’єкта будівництва здійснюється з метою оцінки його відповідності основним вимогам до будівель і споруд, визначеним технічним регламентом, та вжиття обґрунтованих заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час його експлуатації

У разі виявлення під час проведення обстеження будівельних конструкцій, інженерних мереж і систем дефектів та пошкоджень, що можуть призвести до різкого зниження несучої здатності або обвалення окремих конструкцій, втрати стійкості об’єкта, а також вплинути на роботу устаткування, та таких, що створюють загрозу життю та здоров’ю людей, та/або неврахування потреб осіб з інвалідністю відповідно до будівельних норм, стандартів і правил щодо доступності для маломобільних груп населення виконавець письмово інформує про це власника або управителя об’єкта, місцевий орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, територіальні органи Держпраці та ДСНС за місцезнаходженням об’єкта.

Своєчасне виявлення проблем та повідомлення про них відповідним органам є запорукою збереження цілісності та функціональності житлового фонду, а також збереження життя та здоров’я мешканців столиці, що в свою чергу є найвищою цінністю.

Проведення паспортизації дає розуміння мешканцям про поточний стан будинку, внаслідок якого вони можуть реалізувати своє право на об’єднання в ОСББ для подальшого вирішення усіх наявних в будинку проблем.

Станом на сьогодні, Обслуговуючі дільниці двічі на рік проводять огляд елементів конструкції багатоквартирних житлових будинків. За підсумками таких оглядів, складаються відповідні акти, в яких зазначається стан елементів конструкції будинку. Але, якість таких оглядів, як правило, дуже низька.

Дуже часто огляд будинків проводиться без участі мешканців, або з друзями та знайомими працівників Обслуговуючих дільниць, які взагалі не мають відношення до відповідного будинку.

Також, досить масовим стало явище, коли працівники Обслуговуючих дільниць підробляють підписи мешканців будинку, або вносять в акти оглядів недостовірні відомості про стан елементів будинку (сходових клітин, підлоги, вікон, покрівлі, тощо) внаслідок чого в будинках трапляються аварійні ситуації, які призводять до ще більшого погіршення загального стану будинку.

Підсумовуючи, можна констатувати  відсутність якісної всеохоплюючої паспортизації житлового фонду столиці, яка є вкрай необхідною сьогодні.

Натомість маємо підміну паспортизації процесом щорічного обстеження житлових будинків, який досить часто відбувається з численними порушеннями та зловживаннями зі сторони керуючих компаній.Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.