НА ШЛЯХУ CТВОРЕННЯ КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ ПО РОБОТІ ОСББ ТА ЖБК

12 квітня 2021, 07:51
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
28

ЗАПУЩЕНО ПРОЦЕС CТВОРЕННЯ КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ ПО РОБОТІ ОСББ ТА ЖБК

ОСББ та ЖБК мають багато гарних прикладів управління власним майном, на відміну від застарілих механізмів управління з боку ЖЕКів.  Асоціації ОСББ та ЖБК готові сьогодні стати рушійною силою для того, щоб роз’яснити громаді, як ефективно користуватися їхнім майном. 

Існує ряд успішних проектів, які розроблені спільно владою та Асоціаціями ОСББ та ЖБК. Проте, в часи браку коштів, відбувається недофінансування програм щодо енергоефективності та капітальних ремонтів. Відповідно існує нагальна потреба функціонування револьверного фонду, який забезпечить повноцінне функціонування будинків за браком коштів у бюджеті. 

Ми спільно з керівництвом Асоціації ОСББ та ЖБК міста Києва ініціювали  пресконференцію на тему: «Проблеми фінансування столичною владою програм співфінансування будинків ОСББ та ЖБК», під час якої було виокремлено декілька головних проблем:

Перша, і найболючіша - більшість будинків покинуті напризволяще. Це стосується, в першу чергу, будинків, які не мають ОСББ і ЖБК. І лише у 10% Асоціації ОСББ та ЖБК готові стати рушійною силою для того, щоб роз’яснити громаді, як ефективно користуватися їхнім майном.будинків міста Києва є паспорт, тобто лише 10% киян знають, скільки коштує «проблема» будинку – скільки коштує відновити будинок від даху до підвалу.

Друга це те, що ЖБК, які активно розвивалися у 1990-і роки, сьогодні залишилися поза правовим полем. На сьогодні ніхто не знає, як передати комунікації від одного будинку до іншого на комунальний баланс міста, щоб вони почали за ними доглядати. А також, як оформити землю під цими будинками.

Третя проблема лежить в площині, власне, ОСББ. Сьогодні є ряд програм, як 70/30 - програма, що стосується енергоефективності, програма 95/5, яка дає можливість проведення капітальних ремонтів. Але! Про ці програми знає лише 40% громадян. У нас низький рівень роз’яснювальної роботи. Нам потрібна підтримка міста в тому, щоб доносити до киян ці меседжі.

Четвертою проблемою є те, що сьогодні відсутні локальні нормативно-правові акти, які би дозволяли на 100 % захистити права громадян.

Станом на сьогодні відсутній майданчик, який би став центром взаємодії муніципалітету та представників ОСББ та ЖБК.

Я готовий працювати над створенням робочої групи в КМДА. Я наголошую на тому, що куди краще створити не тільки робочу групу, а й ще Координаційну раду. До такої ради входили б представники ОСББ, комунальних підприємств і монополістів, депутати профільних комісій і т.д. Очолювати координаційну раду може керівництво КМДА. В обов'язковому порядку потрібно долучити до Координаційної ради профільні організації, які є монополістами з надання послуг будинкам такі, як «Київтеплоенерго», «Київводоканал», ДТЕК, а також сміттєпереробні заводи, тощо.

Саме тому я, як радник із правових питань Київського міського голови звернувся до мера Києва Віталія Кличка та першого заступника голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Миколи Поворозника з проханням надати мені можливість очолити робочу групу, яка буде взаємодіяти з усіма організаціями співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів.

Мої тези знайшли підтримку в обличчі голови правління асоціації «ОСББ Солом'янського району міста Києва» Валерія Пиндика та голови правління асоціації «ОСББ Оболонського району міста Києва» Дениса Кукси,  голови правління асоціації «ОСББ Печерського району міста Києва»  Юлії  Безкоровайної, заступника голови правління асоціації «ОСББ Деснянського району міста Києва» Віталія Яківця та голови правління Асоціації "ОСББ міста Києва" Валерія Нікітченко.

Я завжди виступав за створення ОСББ і був першим, хто підписав меморандум про підтримку усіх ініціатив Асоціації ОСББ та ЖБК міста Києва. І продовжую послідовно рухатись в цьому напрямку.

Завдяки нашим спільним зусиллям ми зможемо вирішити наявні проблеми, працювати над покращенням стану житлового фонду, розробкою необхідних актів та працювати над розробкою програм та концепцій по розвитку міста.Источник: 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.