Що потрібно знати про ГРЗ хворій людині?

08 жовтня 2014, 15:18
0
35

Автор: Медичний центр «Закревського 47» 546-05-34 097-854-50-50 http://medcentr.kiev.ua

ГРЗ – гостре запальне захворювання верхніх і/або нижніх дихальних шляхів, спричинене в більшості випадків вірусною інфекцією, яке характеризується підвищенням температури тіла від 37,5 до 38,5º, слабкістю закладенням або рясними виділеннями з носа, болем в горлі, різзю в очах, сльозотечею, кашлем (сухим приступоподібним, або з виділенням харкотиння (частіше всього світлого).

                    Як правильно поводитися?

o     Зберігати ліжковий режим,оскільки перебування в колективі шкідливе як для оточуючих ( поширення інфекції), так і для пацієнта (загроза ускладнення).

o         Доглядати за хворим має хтось один, слід дотримуватися маскового режиму.

o       Слід забезпечити достатнє вживання рідини 1,5 – 2 л в день (чай, компоти, морси). Температура рідини має дорівнювати температурі тіла.

o       Корисні провітрювання (температуру бажано тримати в межах 20ºС) та зволоження приміщення(до 50-70%).

o       Важливо використовувати одноразові серветки й рушники.

o       Викликати лікаря додому (в жодному разі не займатись самолікуванням).

             Що треба знати про лікування?

o       Необхідно пам’ятати, що симптоматичні засоби (жарознижуючі, гарячі чаї від застуди, судиннозвужуючі краплі в ніс) не лікують ГРЗ, а діють лише на його прояви, тому можуть застосовуватись тільки в комплексній терапії.

o       Системні антибіотики на вірус не діють,  про їхнє  призначення вирішує лікар.

o       Відсутні наукові дані про застосування гомеопатичних препаратів при вірусній інфекції.

o       Необхідно пам’ятати, що народні засоби (чай з малиною, гаряче молоко з медом) не вбивають віруси й бактерії, але можуть застосовуватись як допоміжна терапія. Слід вкрай обережно застосовувати трав’яні настої, якщо є алергія.

o     Ефективними в лікуванні ГРЗ є ті препарати, які мають комплексний механізм дії: впливають на основу захворювання – запалення в дихальних шляхах, тим самим зменшують набряк, нормалізують  вироблення слизу, протидіють спазму бронхів.

o       При виборі лікарських препаратів для місцевої терапії інфекцій рото- і носоглотки важливо не зловживати препаратами з місцевим антисептичним ефектом (до складу яких входить йод, гексетидин, фенол), оскільки вони можуть спричинити сухість і подразнення слизових оболонок. Високу ефективність при інфекціях рото-і носоглотки забезпечують препарати, які мають місцевий протизапальний та антибактеріальний ефект (на відміну від таблеток, які діють на весь організм.)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: болезнь,болезни,температура,ОРВИ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.