У клінчі з обіцянками

07 серпня 2014, 12:22
Власник сторінки
Журналист, политолог
0
191
У клінчі з обіцянками
Віталій Кличко поки що тільки обіцяє...

Сьогодні знову на Майдані Незалежності палають шини. Причина – нарешті дієва спроба київської влади навести лад в центрі столиці.

При цьому, певна кількість активістів, які вже за традицією називають себе «самообороною Майдану» намагається чинити такий-сякий спротив. Однак, успіху він не матиме навіть у разі збройного протистояння – взимку українці підтримали протест, а зараз вже стомилися від безладу та побутової невлаштованості. Майдан – символ і, в разі необхідності, дієвий механізм впливу на владу, і не має бути спаплюжений купкою маргіналів.

В мене, як у жителя столиці та учасника подій на Майдані є одне запитання до новообраного мера столиці – Віталія Кличко – чому так довго вирішувалося дане питання?

У переддень «100 днів» після обрання нової влади у столиці, жодної обіцянки пана Кличка на посаді очільника столиці – не виконано. Більшість з них перебувають у стані можливого виконання:

Усі виконані обіцянки новообраного мера стосуються його попередньої кар’єри на посаді народного депутата та лідера партії «УДАР».

Починаючи із весни, команда Віталія Кличка разом із «ударівцями», наобіцяла киянам кардинальні зміни у житті столиці вже до кінця 2014 року. Зважаючи на обраний темп, виконати бодай половину з них - не вдасться.

Головні обіцянки стосуються 4-х основних блоків питань:

-          боротьба із корупцією (сюди ж – боротьба із незаконними забудовами та встановлення чітких правил землевідводу);

-          муніципальні проблеми (несанкціонована торгівля, МАФи, наведення ладу із паркуванням авто в Києві, демонтаж табору протестувальників на Майдані Незалежності і т.д.);

-          проблеми реформування сфери ЖКГ (сюди можна віднести відсутність гарячої води та можливі подальші проблеми із опаленням столиці взимку, зношеність комунікацій – труб, ліфтів, інше);

-          Транспортні проблеми (побудова паркінгів, розвязок, мостів, проведення метро на Троєщину, закупівля нового комунального транспорту, тарифи на проїзд, стан доріг та багато інших супутніх проблем).

Як бачимо, жодних результатів по всім цим пунктах – поки що не видно. Так, Кличко вирішив лише через місяць назвати чіткі цифри тіньового бюджету столиці та імена головних київських корупціонерів. Чому цього не зроблено досі – невідомо.

Цілий комплекс обіцянок стосується запевнень мера у тому, що взимку у будинках киян буде тепло, а вже у вересні (!!!) буде гаряча вода. Проблема лиш у тому, що чіткого плану дій – як цього досягти - до сих пір не оприлюднено. Взагалі, якщо у ЖЕКах та у Київраді кивають на проблеми із «Київенерго», то потрібно починати не з кінцевих споживачів – тобто, відключати воду, економити, підвищувати тарифи, а розібратися із головним монополістом послуг. Для початку – з’ясувати, скільки заробляє і витрачає «Київенерго», як саме формується тариф і чи є він обґрунтованим, чому є заборгованості, якщо кияни справно сплачують комунальні платежі і т.д. За 2,5 місяці роботи цього зроблено не було, натомість нас знову кормлять обіцянками «почекати» гарячу воду до вересня, або встановлювати бойлери. Цікавий вихід, ч не так.

Ще один блок обіцянок стосується комунального транспорту і ремонту доріг. Так, мер вже до кінця 2014 року пообіцяв Києву закупити 80 нових 18-метрових тролейбусів, закупити 49 одиниць снігоприбиральної техніки, відремонтувати 90 вагонів для столичного метро. А вже за 8 місяців, обіцяє пан Кличко, дороги у Києві – будуть відремонтовані. Цікаво, що для ремонту доріг спочатку потрібно вирішити питання із тендерними закупівлями, виділити додаткові кошти, що потягне за собою секвестр столичного бюджету. Все це – час, а дороги потрібно лагодити до настання зими. Інакше вже навесні 2015–го доведеться просто прокладати нові.

Також мер пообіцяв до кінця року знайти кошти на будівництво заводу із переробки сміття, а вже до осені - скоротити кількість і оптимізувати роботу комунальних підприємств.

Окремо мер зачепив і питання з незаконними забудовами та землевідводом. По-перше, він пообіцяв повернути киянам усі незаконно відібрані землі. По-друге, запевнив, що введе мораторії на будь-яке будівництво або землевідведення без схвалення на громадських слуханнях. По-третє, запровадити чіткі й прозорі процедури розгляду земельних, майнових та фінансових питань через проведення відкритих, публічних аукціонів. І це ще далеко не весь перелік обіцянок столичного голови стосовно земельного питання. При цьому, пан мер, який тож очолює і КМДА, із легкістю примудрився назначити своїм першим заступником одного із найбільших і найскандальніших забудовників столиці – Ігоря Ніконова.

Очевидно, що більшість цих обіцянок Віталій Кличко до кінця 2014 року не виконає. Ба, більше: за достовірно інформацією джерел із оточення самого мера, УДАР та їхній лідер вже почали підготовку до наступних місцевих виборів, що відбудуться у столиці восени 2015 року. Вочевидь, команда Віталія Кличко не сприймає серйозно той безпрецедентний кредит довіри, що надала їм київська громада на 1,5 роки. Адже найбільша фракція у Київраді, вона ж і більшість – також промерська і складається, переважно, із представників партії УДАР.

Сам Кличко, як професійний боксер у суперважкій вазі, має знати, що довго затримувати бій із супротивником не варто: перемога у 12 раунді, звичайно, можуть зарахувати за кількістю балів. Однак зараз ми не на ринзі, а в ролі суддів – не професійні спортсмени та тренери, а кияни (читай - виборці). І «технічну перемога» тут може не спрацювати: думка народу – річ примхлива.

Можливо, Віталію варто спробувати вийти з клінчу із власними обіцянками, та почати справжній бій?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: КМДА,Виталий Кличко,УДАР Віталія Кличка,Выборы мэра Киева,Київрада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.