Крути - сумний символ бездарної влади.ФОТО

29 січня 2011, 22:23
Власник сторінки
журналіст
0
4922

Битва під Крутами стала символ Героїзму і самопожертви простих українців, а також символ бездарної тогочасної влади

29 січня країна вшановує Героїв, які у січня 1918 року під станцією Крути біля міста Ніжина віддали життя за Україну.

На початку ХХ століття українці отримали унікальний шанс - утворити свою національну державу. Одна імперія померла, а інша тільки народжувалася, а в Києві тим часом замайоріли жовто-блакитні стяги.
Проте, як і сьогодні, молодій українській державі не поталанило з керманичами. Владу взяли у свої руки популісти-соціалісти, які були романтиками-науковцями, але не рішучими і далекоглядними лідерами нації.

Грушевському і Центральній раді не вистачало розуміння того, що рано чи пізно, але доведеться відстоювати свою незалежність, бо народжувалася нова "червона імперія".

У той, час як в УНР жили тисячі людей, які готові були віддати своє життя за Незалежну Україну, Центральна рада через свою бездарну політику майже не мала війська.

Адже, варто пригадати боротьбу українських отаманів з "червоними" і "білими", Холодноярську Республіку, яка проіснувала аж до 1922 року. Скільки "москалів-окупантів" було порубано цими козарлюгами, які продовжували боротьбу за Україну і без УНР та її недолугого керівництва.

Якщо б у когось була можливість підрахувати вбитих українськими партизанами окупантів, то, на мою думку, їх кількість була б більшою, ніж спромоглися вбити бійці УПА у свій час.

Але...

Недолуге керівництво, яке нарешті наважилося проголосити незалежність, захистити її від більшовицької навали не могло. Центральна Рада примудрилася не тільки не мобілізувати нових вояків, але й "втратити" багато свого війська.

Більшовицька партія, яку чогось не заборонили, вела підривну диверсійну і антиукраїнську діяльність, вербуючи у свої тенета населення й навіть загони української армії.

І ось у січні на Київ посунула 6 тисячна армія Муравйова. На шляху, якої Центральна рада змогла виставити тільки школярів-гімназистів (десь 250 Героїв), студентів (близько 300) і 40 старших бійців. Ви добре знаєте, що було далі...

Увірвавшись до столиці комуністи вбивали киян за "буржуйський вигляд", за "косий погляд", "за українське слово" або й просто так, бо мали охайний "непролетарський" вигляд.

Грушевський у своїх спогадах про "оборону Києва" найбільше жалкував, що комуністи підірвали його будинок, у якому було багато історичних пам'яток. І саме після цього президент усвідомив, яку саме загрозу Україні несе країна "красной звєзди Лєніна".

Цікаво, чи змогла б чинна влада, якщо не дай Боже доведеться, захистити Україну від нападу чужинських військ, наприклад, російських?

P.S.
Проте насіння, яке посіяли Герої Крут проросло і дало свої плоди, бо майже через сто років вшанувати героїчний приклад захисту рідної землі приїхало у Крути значно більше людей, ніж воювали тут у далекому 1918 році. Цього року така нагода випала і мені, завдячуючи Олесю Донію (якому висловлюю щиру вдячність за можливість відвідати Крути) і його "Останній барикаді".

У Крути приїхало багато патріотичних організацій, а також, як недивно, вшанувати Героїв схотіла і чинна влада (Партія регіонів), яка згадку про Крути викинула з книг з Історії України. Цікаво, чим був цей хід влади: наміром вшанувати українських націоналістів, які безпощадно рубали комуно-російських окупантів, а чи звичайне загравання з патріотично налаштованим електоратом.

Пропоную Вашій увазі невеличкий фотозвіт з Крут. Усі світлини люб'язно надані фотокором Голос UA на РФ Оленою Мазур.
Козарлюга

Меморіальний комплекс Героям Крут






















Народний депутат України, член УНП Іван Заєць


Курсант Львівського ліцею Героїв Крут


Активіст Братства вояків ОУН-УПА



Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич




Голова облради Тернопілля Олексій Кайда


Екс-президент України Віктор Ющенко






Вшанування Героїв Крут


Вояки УНР


Ось і я, редактор NEWSru.UA Ілля Абель



А "Барикада" хоч і остання, але на локомотиві)


















Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.