Заява Українського центру Міжнародного ПЕН-Клубу

15 січня 2011, 17:15
Власник сторінки
литератор
0
888

щодо цькування української письменниці Марії Матіос

 

Своїм Відкритим листом до Генерального прокурора України Віктора Пшонки відома українська письменниця Марія Матіос відхилила завісу, що за нею миттєво увиразнилася незахищеність українського письменника. Всупереч  гарантіям прав людини, що закріплені в розділі ІІ Конституції України, нинішня українська влада знову дозволила собі зазіхнути на саму серцевину демократичного устрою – свободу слова й творчого самовираження. Це зазіхання несумісне з принципами, що лежать в основі цивілізованого ладу.

 

Ми поділяємо висновок нашої колеги про те, що в цій ситуації «дії працівників правоохоронних органів мають всі ознаки шантажу та безпідставного психологічного тиску». Ми обстоюємо право письменниці Марії Матіос і кожного іншого письменника висловлювати будь-які переконання й погляди (звісно, крім тих, що пропагують насильство та розпалюють ворожнечу) у притаманній майстрові образній системі. Це право надає, зокрема, ст. 15 ч. 2 Конституції України.

 

Ми висловлюємо рішучий протест проти будь-яких спроб вилучати з обігу плоди письменницької праці. Спроба зробити це у випадку Марії Матіос викликає ганебні для влади асоціації і є ляпасом усім, хто цінує творче слово і письменницьку працю.

Ми застерігаємо нинішню українську владу: саме на неї лягає відповідальність за те, що в Україні ведеться наступ на територію свободи. Нагадуємо: перемоги влади над письменниками завжди виявляються пірровими та безславними.

 

Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.