Звільнення головреда “Kyiv Post”: влада залякує власників ЗМІ, а власники залякують журналістів

15 квітня 2011, 14:22
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1761

Заява Київської незалежної медіа-профспілки

15 квітня 2011 року. Київська незалежна медіа профспілка підтримує страйк журналістів газети “Kyiv Post”, які оголосили його на знак протесту проти брутального звільнення з роботи головного редактора видання Браяна Боннера.  Власник видання Мохаммед Захур волюнтаристським методом усунув з посади досвідченого журналіста і керівника творчого колективу газети  лише через те, що той відмовився виконувати абсурдну вказівку власника про зняття зі шпальти газети невигідного власнику інтерв’ю. Такий підхід до співпраці є грубим втручанням у редакційну політику.

 

         КНМП констатує, що в Україні з`явилася небезпечна тенденція. Останнім часом   вже вдруге знімають з посади головного редактора. Два тижні тому подібне сталося  з  Сергієм Тихим,   головредом “Газеты по-киевски”, яка належить фінансовов-промисловій групі “Приват” Ігоря Коломойського. Для витискування  пана Тихого з посади власники не зупинилися навіть перед таким ганебним діянням, як припинення друкування газети.

 

         При цьому посилання на економічні показники не витримують жодної критики. Хоча і не без  проблем, але обидва видання досить успішно розвивалися.

 

         Справжні прочини боротьби з високопрофесійними головними редакторами полягають в іншому. В Україні створено напівтоталітарний режим, коли навіть найбагатші люди  мусять догоджати владі. Вони повинні  затикати  рота підвладним їм  засобам масової інформації. В протилежному випадку вони  ризикують успішністю свого бізнесу. Адже невдоволення влади може вилитися в боротьбу проти самих  власників ЗМІ.

 

         При цьому  заяви Президента України Віктора Януковича  із запевненнями підтримки незалежності ЗМІ мають  лицемірний характер. Адже він декларує одне, а на практиці здійснює зовсім інше. Він випустив заяву на підтримку колективу “Газеты по-киевски”, але палець об палець не вдарив для того, щоб не допустити сваволі по відношенню до головного редактора видання.

 

         Таким чином, влада тисне і залякує   власників ЗМІ, а власники тиснуть і залякують головних редакторів і колективи редакцій.

 

         “Якщо так легко можуть викинути головного редактора, то що вже говорити про рядових журналістів? – каже голова Комітету КНМП Юрій Луканов. – Журналісти повинні усвідомити, що протистояти такому політичному тиску можна лише солідарними протестами. Бо завтра на місці Брайна Боннера і Сергія Тихого може опинитися кожен колега”.

 

        

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.