Європейський суд визнав, що хмельницького "вбивцю" катували

06 травня 2011, 18:54
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1677

Що далі?


Ще одна ганебна справа для України. Європейський суд з прав людини підтвердив, що засудженого за вбивство на 15 років хмельничанина Івана Моцного під час слідства катували. Таким чином змусили його визнати свою вину. Таким самим чином вибили свідчення з “співучасника” Олександра Моцного. Правда, Моцний до Європи не звертався, мабуть, втратив віру.

Цієї ганьби можна було б уникнути, адже сліди катувань підтвердила незалежна експертиза. Але суди влаштували справжнісінький шабаш. Правда, не зразу. Спершу суд, уявіть собі, виправдав Моцного і Нечипорука. Виправдання у наших судах – річ унікальна. Досі діють радянські підходи: якщо людина потрапила до рук правосуддя, то мусить бути засуджена. Щоб виправдати когось, суд повинен мати ду-у-уже вагомі підстави. При цьому суд виніс окрему ухвалу по методах слідства. Мабуть, менти після цього зовсім озвіріли і вирішили показово покарати “винних”, щоб іншим перехотілося на них скаржитися.

Потім інший суд відправив справу на дорозслідування, поставивши 26(!) додаткових запитань – це свідчить про якість слідства. Тоді за клопотанням і наполяганням одного із заступників голови Верховного Суду, який за “випадковим” збігом походить з Хмельниччини, справу перенесли до іншої області – Тернопільської. Правозахисниця Тетяна Яблонська була з цього приводу на прийомі  у голови Верховного Суду Василя Онопенка і просила перенести справу куди завгодно, але не до Тернополя, бо їй було зрозуміло, що готується розправа у прикупленому суді. Онопенко, за її словами, щось обіцяв, але нічого не зробив. Тернопільський обласний апеляційний суд влаштував побоїще – жодного клопотання захисту задоволено не було, суддя Ольга Демченко затикала адвокатам рота і сварилася з ними, наче базарна баба – таке кажуть адвокати.

У Верховному ж Суді суддя Микола Мороз разом з колегами просто проігнорував аргументи адвокатів про численні порушення процедури у суді нижчої інстанції. У рішенні суду відповіді на жоден з цих аргументів немає. Так, наче їх взагалі не було.

Адвокат Аркадій Бущенко вважає, що рішення Європейського суду з прав людини дає підстави для перегляду справи нашим внутрішніх правосуддям. Але останніми роками Європа нам не указ. Наші суди примудряються нібито виконувати рішення Європейського суду і залишати засуджених за гратами. Так до за Моцного і Нечипорука треба ще боротися.

Чергова історія, яка підтверджує практику нашого “правоохоронної” і “правосудної” систем. Менти і прокуратура вибивають свідчення з невинних людей, вішають на них злочин, а суди тупо затверджують обвинувальні висновки. Не треба забувати, що за совка міліція, прокуратура і суд містилися в одному будинку і були членами однієї партійної організації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.