Ірландський досвід

12 вересня 2011, 12:35
Власник сторінки
Творча
0
1099

*... і український Прем'єр *

Вчора кухонний «брехунець», який транслює Національне радіо, повідомив про зростання інтересу пересічних ірландців до «підсобних» земельних ділянок. Природно: в Європі насувається друга хвиля кризи, безробіття зашкалює, ціни на харчі зростають… Ірландія ж входить до так званої групи європейських сленгових «свиней» (PIGS – Portugal, Ireland, Greece, Spain). Їхній економічний стан серед країн ЄС – найкритичніший.

            На цьому тлі ірландський уряд -- аби полегшити долю своїх громадян -- вирішив здавати в оренду людям «нічийні» й занедбані ділянки в передмістях Дубліна й інших крупних міст. Розмір цих земельних клаптиків мізерний – щось на кшталт наших класичних 6-ти соток. Орендна плата так само смішна – 150 Євро на рік. Плюс до цієї ціни включено ще й придбання матеріалів для зведення огорожі. Звісна річ, ірландці жваво відгукнулися на таку гуманну урядову ініціативу. Й аби убезпечити прозорий некорупційний розподіл, муніципалітети вирішили проводити лотерею, в якій беруть участь усі бажаючі з їхніми заявками.

            В контексті цього невеличкого ірландського досвіду, одразу ж пригадався недавній заклик до українських городян українського премєра М. Азарова -- брати в руки лопати й вирощувати капусту, бульбу й буряки на присадибних ділянках. Проте, на яких? На тих, які безбожно-корупційно дерибаняться в місцевих радах? Вочевидь, залізне правило «донецьких» і «конкретних» -- «пацан сказал, пацан сделал» -- жодним чином тут не спрацює. Не придасться тут ірландський антикризовий досвід! Бо ж дай зараз людям в оренду приміські клаптики землі, як вони одразу ж згадають про право на безкоштовну приватизацію 10 соток, гарантоване чинним Земельним кодексом. До того ж,  орендувавши – матимуть пріоритет на приватизацію. І тоді, чого доброго, як ломонуться з заявами до своїх локальних рад – на кшталт «дітей війни» зі штурмами українських судів! Чи потрібен Азарову такий головний біль?

            Якщо ж позитивні – нехай і точечно-немасштабні -- досвіди та набутки Євросоюзу нам не підходять, то чого тоді правляча верхівка вижебрує усілякі там членства в ньому? Ось і сьогодні Нацрадіо з помпою повідомило про тижневий візит делегації українського Мінюсту до Ірландії – з метою вивчення тамтешньої антикорупційної практики. Цікаво, остання втілюватиметься так само, як досвід ірландських земельних ділянок – премєром М. Азаровим?   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.