Тріумф ідіотизму

30 грудня 2011, 15:27
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
7089

Ідоітизму тріумф

Віктор Янукович де юре переніс, а де факто скасував День свободи, який за Указом його попередника відзначався 22 листопада, на річницю початку помаранчевої революції. Відтепер 22 січня буде Днем соборності і свободи. А окремого Дня свободи не буде зовсім

 Поки Янукович  через незалежні від нього  суди боровся зі скасуванням звання Героя України Степану Бандері та Роману Шухевичу, поки садив Юлію Тимошенко, то якось випустив з уваги, що існує такий собі День свободи. І коли йому в листопаді помічники піднесли поздоровлення українців із цим святом, то він, мабуть, так ошаленів, що волів би тих помічників у асфальт закатати. Але нікуди не дінешся – це офіційне свято. І хіба хочеш? Мусиш! Можна собі уявити з яким настроєм він підписував те привітання. Либонь, йому легше було б освідчитися в коханні Юлії Тимошенко.  

Ще б пак! Адже саме помаранчева революція, яка почалася 22 листопада 2004 року,  не дозволила Януковичу через фальсифікацію виборів  сісти в президентське крісло. Вона його так налякала, що він після перемоги Віктора Ющенка дременув за кордон і довго там відсиджувався, аж поки не переконався, що ніхто не стане з ним зводити порахунки.

І ось тепер дійшли руки до цього свята. «З метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, - було сказано в указі Віктора Ющенка від 19 листопада 2005 року, -  виховання у громадян почуття національної гідності, враховуючи історичне значення революційних подій осені 2004 року, які засвідчили волелюбність Українського народу, його прагнення до свободи і демократичних цінностей».  Які ще ідеали свободи і демократії? Головний ідеал тепер – вєк волі нє відать.

Вельми символічно, що ліквідація Дня свободи співпала з перевезенням засудженої до семи років ув’язнення Юлії Тимошенко до Качанівської  колонії на Харківщині. Навіть колишня член фракції Партії регіонів  у парламенті уповноважений з прав людини Ніна Карпачова заявляла про складний стан здоров`я колишньої прем’єр-міністра, але це не вплинуло на правосуддя від Януковича. До неї в камеру припхався найнезалежніший Шевченківський суд і вирішив залишити її під вартою у зв’язку з новою кримінальною справою від СБУ. Вона лежачи пережила судову маячню. А тепер ось по наших розбитих дорогах її повезли до місяця ув’язнення. Оточення Тимошенко стверджує, що її везли в інвалідному візку, бо вона самостійно не може пересуватися. А влада розповідає, що  з нею разом повезли дванадцять валіз.

Дуже показове закінчення року. Тріумф ідіотизму. Віктор Янукович зі своїми соратниками провалили всі можливі політичні напрямки – з Європейським Союзом не підписано і навіть не парафовано угоду про асоціацію. Ціни на російський газ не знижено,і зараз стоїть питання про те, що Україні доведеться віддати стратегічно важливу газотранспортну систему  у власність «Газпрому». У внутрішній політиці покращання життя відбулося хіба що в Межигір`ї.А всі інші прошарки суспільства або виходять з протестами, або декларують своє неволення. Одним словом, країна опускається все нижче. Зате Юлія Тимошенко сидить. День свободи ліквідовано. І Віктор Янукович почуває себе переможцем, який, за його власними словами, забезпечив стабільність. Блажен хто вірує.

Можна також припустити, що, спостерігаючи за подіями в Росії, Януковичхоче вірити, що його омине чаша сія. Наступного року парламентські вибори відбудуться і в нас. Не сумніваюся, що з російських подій Янукович і його команда зроблять прямо протилежні здоровому глуздові висновки. Вони не стануть забезпечувати чесні вибори. Скоріше за все, навпаки – будуть вдаватися до фальсифікацій і ганятимуть усіх невдоволених з допомогою бійців «Беркуту» та невідомих людей в цивільному.

Тож можна очікувати, що суспільство знову повстане проти фальсифікацій і вийде на вулиці. Ні Тимошенко за гратами, ні скасування Дня свободи цьому не завадять. Віктор Янукович і його команда приречені. Певна річ, це вам не помаранчеві, які, програвши на виборах, спокійно віддавали владу своїм опонентам. Сьогоднішні чіплятимуться за корито з усіх сил. Але чи буде процес носити мирний , як в Росії, характер, чи, може, піде за казахським сценарієм – важко сказати.

Отож, з Новим роком вас,співгромадяни. Хочеться вірити, що в ньому відбудуться таки зміни. Зміни на краще. 

Український тиждень 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.