Міліція смішить і пресує

16 лютого 2012, 12:23
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1729

Якби раптом сталося так, що народ полюбив президента і перед кожним з його зображень висадив клумбу з квітами, то обов’язок журналіста полягав би у тому, щоб донести цей приємний для влади факт. Але п

Міліція може перетворитися на посміховисько. Вона, замість ловити реальних злочинців,  почала пресувати журналістів, які є лише констататорами неприємних для влади фактів. Журналісти розповіли, що у різних регіонах України громадяни забризкали фарбою біг-борди із зображенням Віктора Януковича. Вони таким чином виконали свій професійний обов’язок. Якби раптом сталося так, що народ полюбив президента і перед кожним з його зображень висадив клумбу з квітами, то обов’язок журналіста полягав би у тому, щоб донести цей приємний для влади факт. Але поки що все відбувається навпаки. Не  вина журналістів, що в суспільстві наростають протестні настрої і народ таким чином демонструє своє невдоволення.

На жаль, влада бореться  не з причинами нинішніх народних настроїв, а з наслідками. Раніше почалипресувати футбольних фанів формально за побиття громадянина, але фактично всі розуміють, що за відому кричалку про президента-ананаса. Сьогодні хочуть покарати тих, хто обмазує фарбою лик гарантаКонституції. Завтра, мабуть, намагатимуться покарати афганців, які повернулися до президента спиною.

Але що найсмішніше: робиться це через тиск на журналістів. Приблизно тиждень тому у Костополі Рівненської області і у Львові міліція почала з’ясовувати у журналістів «Газети по-українськи» на яких підставах з’явилися публікації про залиття фарбою зображень президента, а також вимагати надати джерела інформації. Тепер аналогічні ситуація склалася у Одесі. Слідчий міліції викликав нашого колегу Ігоря Столярова на допит як свідка, коли той з’явився за викликом, то слідчого не виявилося на місці. Тепер слідчий погрожує доправити Столярова на допит  силоміць. Безглуздість такої ситуації очевидна: Столяров все, що знав, повідомив у публікації. Нічого нового він повідомити слідчому не зможе. Таким чином подібні дії можна розцінити як залякування журналіста.

Журналістам треба захищатися. Незалежна медіа-профспілка висловила свій протест з приводу міліцейської сваволі у Костополі і Львові. Одеська організації НМПУ виявила ініціативу і ухвалила заяву з приводу тиску на Ігоря Столярова.Ці матеріали щироко висвітлювалися в ЗМІ.  Тепер голова тамтешньої профспілки Сніжана Павлова  ще й послала офіційного запита до начальника одеської міліції В.Босенка.

Якщо міліція буде продовжувати тиск, то НМПУ вдаватиметься до радикальніших заходів. Крім того, ми будемо звертатися за підтримкою до міжнародних структур. Наша зброя слово. Лише шум навколо цієї абсурдної ситуації може змусити свавільних міліціонерів поважати журналістів. Отож, колеги, не мовчіть. НМПУ діятиме разом з вами. 

Юрій Луканов, голова НМПУ



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.