Проект "Ультиматуму реформ" від "європейців"

09 березня 2012, 11:47
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1514

Але зміна влади – це не зміна системи. Фактично ніхто не пропонує змінити систему.

У русі «Ми – європейці» відбуваються внутрішні дискусії. Треба відзначити, що рух теж не позбавлений хиб нашого суспільства. Часто дискусія переходить на речі, які спеціально підкидаються для того, щоб відволікти суспільство на речі нібито важливі, але другорядні для проведення реформ. Тим часом, велика частина групи обговорила проект документу, які повинні обговорювати і взяти на озброєння політики під час передвиборчої кампанії. Це не є офіційна думка руху. Думаю, що це корисно буде почитати і зробити свої зауваження читачам сайту «Кореспондент».Це не догма, а матеріал для дискусії. 


Шановні політики! Шановні лідери партій! Шановні члени партій! 
На жаль, переважна більшість вашої активності зводиться до критики чинної влади. Критика – річ важлива. Вона може призвести до зміни влади. Але зміна влади – це не зміна системи. Фактично ніхто не пропонує змінити систему. Тому громадська ініціатива «Ми – європейці» взяла на себе сміливість запропонувати ряд конкретних пунктів, які призведуть до зміни саме системи взаємовідносин в між громадянами і владою. Вони передбачають демократизацію стосунків між владою і громадянами і обмеження права держави втручатися у нашу діяльність. 
Ми закликаємо вас взяти ці ідеї на озброєння і взяти зобов’язання на себе втілювати їх у життя у випадку приходу до влади. Тим політикам і політичним силам, які погодяться з нашими ідеями і включать їх до себе в програму ми гарантуємо підтримку, зокрема, в соціальних мережах, в яких беруть участь найактивніші і наймобільніші громадяни України. 

Дев`ять  кроків порятунку України 
1. Запровадження максимально стислого і прозорого податкового кодексу, який передбачить норми, що унеможливлять уникнення сплати податків великим капіталом. У ньому має бути чітко визначено періодичність перевірок бізнесу і підстави для них. Передбачити покарання державних службовців за порушення правил перевірок. Передбачити в Кодексі або в окремому законі заходи, які б унеможливили виведення коштів у офшорні зони. Запровадження такого кодексу скасує можливість для численних контрольних органів закривати і відбирати бізнеси. 

2. Здійснити судову реформу, яка б вивела суди з-під підпорядкування владі, але зробила б їх залежними від суспільства. Це може бути запроваджено через застосування інституту присяжних, або через інші механізми, які підлягають обговоренню. Гарантувати право на захист. Передбачити, що використання судами арешту в якості запобіжного заходу можливе лише у разі звинувачення особи в скоєнні навмисного вбивства, бандитизму та терористичної діяльності. Адвокат повинен мати беззастережне право без погодження з суддею та слідчим на зустріч зі своїм підзахисним, що затриманий чи заарештований, в будь-який робочий чи вихідний день з восьмої ранку до восьмої вечора. 

3. Реформа прокуратури, міліції і СБУ, які мають бути переорієнтовані на захист права і закону, а не на захист можновладців і багатіїв від суспільства. Прокуратура повинна бути позбавлена функцій нагляду за додержанням і застосуванням законів та досудового слідства. СБУ і міліція мають бути реформовані за грузинським зразком. 

4. Роробити і втілити в життя Програма Інтернетизації всієї країни, яка забезпечить вільний вихід в інтернет всім громадянам. Вільний обмін інформацією перетворить українців з жертв маніпуляції у ЗМІ у вільних громадян. 

5. Ухвалити закони про прозорість влади і власності. Всі державні службовці і члени їхніх родин повинні оприлюднювати декларацію про доходи. Невідповідності між доходами та витратами передбачає безумовне звільнення із займаної посади чи припинення повноважень рішенням суду Будь-який громадянин має право знати, хто володіє тією чи іншою фірмою і знати про специфіку її діяльності. Особливо це стосується власності на ЗМІ. Не можуть володіти загальнонаціональними засобами масової інформації компанії, в яких істотна участь прямо чи опосередковано належить іноземній державі, офшорній компанії, компанії серед співвласників яких є офшорні компанії чи компанії, в яких неможна встановити реальних власників істотної участі.
6. Здійснити адміністративну реформу. Керівництво районних, обласних адміністрацій не призначається з Києва, а обирається на місцях. 80 % податків залишається на місцевому рівні. Таким чином влада стане максимально наближеною до громадян, і у громадян буде можливість реально впливати на владу.
7.Запровадження електронного уряджування. Вся звітність має бути електронною і без участі посередників. Так само через Інтернет громадяни повинні мати можливість замовити необхідні документи. Через електронну пошту отримати необхідну їм інформацію. 

8. Ухвалення виборного кодексу, який би запровадив прозорі правила гри на виборах всіх рівнів влади. В ньому мають бути передбачені вибори за відкритими партійними списками, коли кожен кандидат закріплений за певним округом і несе за нього відповідальність. Унеможливлення принципу, коли переможцем стає кандидат, який не набрав більше 50 відсотків голосів. Кандидат в президенти України у випадку відмови від теледебатів знімається з передвиборних змагань. 

9. Якнайскоріше приведення законодавства у відповідність до критеріїв Європейського Союзу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.