Не врятують їх високі мури

31 березня 2012, 20:19
Власник сторінки
виконавчий директор Інституту Масової Інформації, представник в Україні міжнародної організації "Репортери без кордонів", учасн
0
6044
Не врятують їх високі мури

У кількох метрах від місця, де міліцейський начальник закликав застосувати зброю, мій дворічний син "садив" у землю суху гілку, бігало багато дітей. Уже готові стріляти в народ, щоб захистити панів.

 У суботу ми пішли на справжню чесну акцію місцевих жителів, які прийшли самі, взяли дітей і стареньких батьків, щоб протестувати проти вирубки їхнього лісу в Святошинському районі Києва.

Там же я почула, як міліцейський начальник, підполковник, наказує застосувати зброю проти мирних людей, як чиновники брешуть народу прямо в очі. І побачила, як народ, якого вже загнали в кут, може САМ дати всім корупціонерам по зубах так, що повилітають їхні золоті ненажерливі щелепи.

Отже, по порядку. В Святошині знищили територію лісопарку, який був популярним місцем прогулянок. Як це не дивно буде почути київським чиновникам, але люди, яких вони мають за бидло, ходили туди кататись на лижах, робити шашлики і просто гуляти над озером.  Раніше у тому ж Святошинському районі знесли сквер на Стуса і вирубали парк на Пушиної, так місцевих жителів вже встигло те все дістати.

З чого все почалося - у 2007 році фірма МАК-К взяла в оренду у Святошинського лісництва сектор лісопарку. Строк оренди добігає кінця у 2012 році. Тим часом, за просто таки неймовірним співпадінням, спеціальна комісія Київради, очолювана представником Міської станції захисту зелених насаджень «Київзеленбуду» М’ялківським О.П. вирішує, що на ділянці, орендованій фірмою МАК-K, гнилі дерева! Якась неймовірна пошесть скосила дерева чіткісінько в межах орендованої ділянки – ну що ж робити, потрібно їх видалити . Святий обов’язок київських чиновників - турбота за місцевих мешканців, щоб їм не заважали дерева. Невідомі починають вирубку «гнилих дерев».

Дошки, очевидно, йдуть в діло – навколо вирубки зявляється 3-метровий новий і красивий паркан. На протести місцевих мешканців місцева влада не реагує. При чому, протести досить яскраві - це в Святошино невідомі палили бульдозер тиждень тому. Так само Київрада «мала на увазі» мораторій на вирубку зелених зон у Києві, підписаний Президентом Януковичем у грудні 2010 року.  Та що там, у суботу на акції заступник Святошинської РДА О.Мещеряков хамовито переконував людей, що все законно, адже земля в оренді, і рішення про вирубку приймала спеціальна комісія. Паралельно молодь він називав «сопляками», і закликав «знати своє місце», а до старших людей, які задавали незручні питання, повертався спиною. Зрештою він ретирувався під захист міліції.

Місцеві мешканці урочисто проголосили відкриття вирубки лісу ім..О.Попова, голови КМДА, відкрили Пам’ятник Київській Мафії, і насадили на честь Київради ліс зрубаних дерев. Вкопували там, де вторували собі серед лісу шлях КАМАЗи будівельників, щоб хоч трохи їх зупинити.  Акцію організували самі місцеві жителі, за підтримки громадського руху САМ.

Після цього, збуджені люди повалили височенний паркан навколо забудови і вжахнулись – за парканом не виявилось Жодного Дерева. Гола поорана земля. Пустка. І тільки складені в штабеля свіжі спили абсолютно здорових дерев.

Раптом міліція, яка в цей час просто стояла в стороні і ніяк не заважала, вирішила проявити активність. Міліцейський начальник, як потім виявилось, заступник голови Святошинської міліції, ткнув пальцем в одного з місцевих мешканців, і його раптово взяли в кільце міліціонери в бронежилетах. Без будь-яких пояснень, без представлення, без складання протоколу, сивого чоловіка потягли до машини. Місцеві мешканці тут же оточили міліцію і почали скандувати «Ганьба!», старались тягнути цього чоловіка до себе і кинулись його захищати, бабки тягли міліціонерів за поли, штовханина тривала загалом хвилин 15.

Але міліцейський начальник не розгубився, а почав призивати міліціонерів застосувати зброю проти народу. Нагадую, люди прийшли з дітьми, більше половини учасників події були пенсіонерами. Мій власний дворічний син у трьох метрах від місця, де міліцейський начальник закликав застосувати зброю, «саджав» у землю зрубану гілку, бігало багато інших дітей. Проти кого збирались застосувати зброю, і яку саме? Тріснути бабку дубинкою по хребту? Може, сльозогінний газ? Або стріляти в повітря, що в такій штовханині означало 100% поранення, якщо не вбивство невідомо кого?

Після того підполковник ще заїхав в обличчя журналісту 5го каналу Азаду Сафарову, який спитав його - так проти кого зброя?

Я з жахом думаю, що якби на місці події не було камер і журналістів – проти мирних місцевих мешканців би точно застосували зброю. Палили б в мирних жителів, щоб не заважали панам будуватись у лісі. 

Але, я вважаю, на святошинській акції місцеві мешканці не просто перемогли. Вони показали і чиновникам, і міліції, і самим собі - наскільки сильним може бути народ! Їм вдалося врятувати від затримання чоловіка. Люди скандували "Ганьба!", закликали міліцію бути на стороні народу, а не корупції, і таки вирвали свого товариша з кола, на хвилинку, тренованих міліціонерів в бронежилетах. Так, його встигли добряче потовкти, він потім сидів на землі, стогнав, і жінки шукали йому води. Так, була загроза застосування зброї. Але народ переміг.

У четвер буде наступний крок. О 10.00 народ іде на акцію під КМДА. Чиновники, ви вже й забули мабудь, як це - коли приходять не куплені за 50 грн студенти, а Справжні Учасники, і проводять Справжню Акцію? Вам дуже скоро нагадають.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.