Чим Ющенко не Янукович?

09 липня 2012, 03:57
Власник сторінки
журналіст, телеканал ТВі
0
8408

Освіжити пам"ять перед виборами корисно. Згадаймо. адже ж Ющенко теж хотів захищати російську в 2005. Йому не вдалося. Через 7 років почату ним слраву довершила Партія.

Багато писано вже про поверення опозиціонера Ющенка. Тому я утримаюся від оцінок. Просто в контексті мовному хочу нагади про один його відважний післяреволюційний вчинок. 
Весна 2005. Проект Указу Президента «Про захист прав громадян на використання російської мови та мов інших національностей в Україні», який, на щастя. не набув чинності.

А суть його така:
«З метою забезпечення неухильного додержання конституційних прав громадян України на використання російської мови та мов інших національностей, відповідно до статей 10 та 102 Конституції України, постановляю: 
1. Кабінетові Міністрів України у двотижневий термін розробити та затвердити Перелік населених пунктів, на території яких у роботі місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування при наданні інформації на запити громадян поряд з державною застосовується російська або мови інших національностей України в місцях їхнього компактного проживання. 
2. Передбачити, що на території населених пунктів, включених до Переліку, гарантується право громадян звертатися до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спілкуватися з посадовими особами та одержувати відповідь по суті звернення російською мовою та мовами інших національностей. 
3. Кабінетові Міністрів України, Міністерству праці та соціальної політики, Головному управлінню державної служби України, Міністерству освіти і науки, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади <...> внести до професійно-кваліфікаційних характеристик державних службовців положення про обов'язкове володіння, крім державної, російською мовою або мовами інших національностей у місцях їхнього компактного проживання».

Далі додумайте самі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.