Законопроект про криміналізацію наклепу: Янукович вдає, що це не його рук справа

20 вересня 2012, 12:15
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
2712

Зі сторони виглядало так, наче Віктор Янукович вустами свого представника гнівно таврує нахабного Журавського, котрий намагається обмежити найулюбленішу для Януковича цінність – свободу слова.

Вчора на засіданні Міжвідомчої комісії з питань свободи слова, яку координує прес-секретар президента Дарка Чепак, відбулася фантасмагорична ситуація. Представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко жорстко  взував депутата регіонала Віталія Журавського. Він ледь не розмазав його по стінці за замах на свободу слова.

Мова ішла про законопроект від Журавського, який запроваджує кримінальну відповідальність за наклеп. Цю законодавчу ініціативу українські і міжнародні громадські організації оцінили як крок назад, спробу залякати журналістів, а відтак обмежити свободу слова в Україні.

Зі сторони виглядало так, наче Віктор Янукович вустами свого представника гнівно таврує нахабного Журавського, котрий намагається обмежити найулюбленішу для Януковича цінність – свободу слова. У все це можна було б повірити, якби не одна красномовна деталь. Напередодні Юрій Мірошниченко проголосував за згаданий законопроект.

За нього також проголосували регіонали Владислав Лук`янов і Олена Бондаренко, яка раніше били себе в груди і доводили, що вони ніколи не дозволять знищувати свободу слова в Україні.

Насправді ця вся комедія розігрувалася для численних телевізійних камер, які були присутні на засіданні комісії. Вони мали донести електорату головну думку: Віктор Януковіич горою за свободу слова. Правда, в допитливого спостерігача неодмінно виникне питання: як це фракція регіоналів, яка без вказівки Януковича побоїться дихнути, раптом виявляє непослух і підтримує законопроект, котрий критикує сам президент?

Всі громадські організації, які були на засіданні комісії, заявили, що поправка від Журавського в принципі не повинна мати місце. Проти неї висловилися «Репортери без кордонів», Міжнародна і Європейська федерації журналістів. Автор цих рядків, який представляв Незалежну медіа-профспілку України, заявив, що ніяких переговорів між громадськістю і законодавцями на цю тему не може бути в принципі і  залишив засідання.

Правда, комісія проголосувала проти запровадження закону від Журавського. Чи чи не розводять нас вкотре як лохів – покаже найближче майбутнє.Принаймні треба спробувати цього не допустити. 

Тим часом, хоча законопроект Журавського ще не пройшов другого читання, але він вже почав діяти. Докладніше про це тут.

 Ше одна стаття на цю тему тут
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.