Янукович - батько фальсифікацій

31 жовтня 2012, 08:00
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1505

Якби в нас був гарант, а не херант, то зараз би можна було звертатися до нього: що ж це у мажоритарці відбувається? Зупини, гарантику, бандитський процес.

Якби в нас був гарант, а не херант, то зараз би можна було звертатися до нього: що ж це у мажоритарці відбувається? Зупини, гарантику,  бандитський процес. Але ж він якраз і є батько цього процесу.

Можливість фальсифікацій прогнозували раніше, ще на етапі ухвалення нового закону про вибори, який має вельми показову історію. Після  виборів до місцевих органів влади у жовтні 2010 року Україна зазнала серйозної критики від міжнародних інституцій, які відзначали суттєві недоліки і зменшення демократії. У відповідь на це президент Віктор Янукович заявив, що проблеми створило  виборче законодавство. Юлія Тимошенко тоді звинуватила Януковича в лицемірстві, оскільки саме його Партія регіонів пролобіювала  зміни до законодавства, котрі дозволяли розправлятися з опозицією ще на етапі подання документів на реєстрацію.

Віктор Янукович пообіцяв створити спеціальну робочу групу для розробки універсального виборчого кодексу, який би охоплював всі вибори в країні. Він дуже швидко створив таку групу на чолі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем.

Однак справа закінчилася гучним скандалом. З комісії вийшли представники американських Міжнародного американського інституту (IRI) та Національного демократичного інституту (NDI). Вони заявили, що діяльність комісії відбувається непрозоро. « На засідання  приходили менше половини учасників, - казав тоді автору цих рядків представник IRI в Україні  Кріс Голзен. - Концепція виборчого кодексу і хто ним займається, залишилося незрозуміло».

Голова Громадської ради «Україна - ЄС» Олег Рибачук казав тоді, що залучення іноземних учасників в робочу групу - виверт президента. На думку Рибачука, Янукович лише намагався демонструвати демократизм, запрошуючи в групу іноземних партнерів. Насправді, вважав Рибачук, проект законодавства писався в глибинах апарату президента. «Його команда напевно намагається протягнути в кінцевий варіант закону дискримінаційні для невладних партій положення, які допоможуть їй вигравати вибори, як це було із законом про місцеві вибори в минулому році», - висловив тоді припущення  Рибачук.

В кінцевому підсумку було ухвалено закон про вибори, який повертав вибори в часи Леоніда Кучми, коли половина з 450 депутатів обиралася за партійними списками, а половина за мажоритарними округами. Дивними чином на такий крок погодилася і опозиція. Арсеній Яценюк називав ухвалення закону великою перемогою опозиції. Його підозрювали в змові з владою. Критики також висловлювали переконання, що саме на мажоритарних округах будуть здійснюватися головні фальсифікації.

І ось тепер маємо те, що маємо. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.