Українці пуп землі!

12 листопада 2012, 15:26
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
2438

Не смійтеся, бо від гикавки, кажуть, можна померти

По телеканалу «Україна» показали документальну кіношку «ДНК – портрет нації».  Якщо коротко, то там дослідили гени сотні українців і стверджують, що ми частково походимо від різних племен, які мешкали на території України. При цьому посилаються на аналізи британського вченого, даруйте, прізвище його я забув. Але найголовніший наш ген, як стверджується у фільмі,  походить від арійців, які мешкали навколо Дніпра багато тисяч років тому.  

І  от чи  то здається мені, чи то так воно і є, але ця  подія в нас викликала  настільки бурхливі емоції, наче сам Янукович раптом оголосив себе прямим спадкоємцем арійців,  а українців найбільш геніальним народом на світі. Роблять квадратні  (від жаху?) очі, мовляв, це ж після того націоналісти зовсім озвіріють.

 Довелося прочитати навіть глибокодумні припущення, що це Віктор Янукович збирається нині стати захисником українців, бо східний вектор його політики провалюється. Саме тому він, мовляв, замовив такий проукраїнський фільм на ахметовському телеканалі. І далі позиціонуватиме себе, як новітній Бандера.

Замогильним (так мені здається) голосом на ФБ повідомляється, що українці оголосили себе пупом землі. І що ж тепер буде, коли Свобода ледь не здобула більшість у парламенті? Це ж почнеться відродження нацизму!

А якби раптом таке кіно зняла  кіностудія імені Степана Бандери при партії Свобода, то тут уже б всі посольства, включаючи Ізраїль і США,  висловили б своє занепокоєння. Інша світова громадськість теж не мовчала б. Слава Богу, що до зйомок картини приклався наполовину українець, наполовину єврей (він сам так про себе повідомляє) Ілларіон Павлюк.

Я не фахівець  з історії, ні тим більше з генетики. Мені складно оцінювати цей фільм з наукової точки зору.  Але розумію, що  отаке просте виведення гену українців від аріїв, певна річ, спрощення. Та, вибачте, така вже природа науково-популярного кіно і так само літератури – вони не можуть не спрощувати. Тому природно, що матеріал подається просто і зрозуміло як цукерка у фантику – розгорнув цей фантик, а там смакота без усяких витребеньок.

Звісно, «професійні  росіяни» невдоволені, бо в кіно спростовується міф про єдине коріння трьох братніх народів. Але це, здається, не секрет уже ні для кого, крім самих професійних росіян на чолі з лідером їхніх думок колишнім одеситом, а нині москвичем  Анатолієм Васерманом.

 

«Професійні українці», можливо, візьмуть цей міф на озброєння. І доводитимуть, що українське коріння походить з таких глибин, куди  жоден інший етнос сягнути не здатен.

Всі інші подивляться на все це як на зайву інформацію для роздумів. У кожного з народів є свої популярні, а  значить спрощені  історичні міфи. І чому ми від інших маємо відрізнятися?

Я цьго року мандрував Свентокшиським воєводством Польщі. Десь десяток років тому на одному з каменів цього воєводства знайшли нібито відбиток лапи динозавра. Я його бачив : як на мене, вкрай не переконливо. Такий невиразний відбиток міг сформуватися хто зна від чого.

Але поляки навколо цього цілий Парк юрського періоду збудували. Там виставлені опудала доісторичних тварин та сцен із їхнього життя. Туристи туди валом валять. І ніхто не іронізує на тему, мовляв, Польща – батьківщина динозаврів.

Не сумніваюся, що в нас не тільки парк не  побудували, а й сміялися б з такої ідеї  аж до гикавки. Кажуть, що від гикавки навіть померти можна. Треба бути з цим обрежніше.

:
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.