Зі 100 доларів заберуть 16

20 листопада 2012, 13:16
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
4972

Сама постановка питання свідчить про те, що місце Арбузова, Колобова і Хомутинника - на на біржі безробітних у черзі до некваліфікованих робіт. Вони ж нами керують.

Із задекларованою шляхетною метою Міністерство фінансів на чолі з Юрієм Колобовим та Національний банк із Сергієм Арбузовим вирішили трошки обібрати власників валюти. З ініціативи регуляторів запроваджують 15-відсотковий податок на продаж іноземних грошових одиниць і 1-процентне відрахування до Пенсійного фонду. Купуючи валюту задля подальшого перепродажу, спекулянти автоматично втрачатимуть 16% суми. Продав 100 "баксів" — тут-таки віддай державі 16.

Дехто з експертів прихильно ставляться до ініціативи. Новація може збігатися зі світовим досвідом, уважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Мовляв, вона змусить населення відмовитися від іноземної валюти і в такий спосіб підтримати національні грошові одиниці. Директор центру Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий вітає нововведення, бо це "зменшить кількість валютних спекулянтів на ринку".

Якийсь умовний Шаріков, прочитавши цю новину, зрадіє. Клятих спекулянтів притиснуть — то так їм і треба. Але потім, можливо, замислиться. Як же чиновники визначатимуть мету покупки валюти: "для подальшого перепродажу" чи щоб покласти під матрац на чорний день — на ліки чи навіть похорон? І зрозуміє Шаріков, що йому також доведеться відстібувати 15 відсотків кровних рублів, доларів чи євро в державний "общак" Азарова та його мудрагелів.

Варто було б дивуватися, коли б азаровці до такого не додумалися. Бо вони давно сповідують принцип "відібрати і поділити". Але поділити не серед усіх, а серед своїх. Не за горами той час, коли запровадять податок, наприклад, на думання. Тоді всі ми змушені будемо прикидатися дурнями.

Ну а фінансовим аналітикам не завжди варто довіряти. Вони часом і у фекаліях можуть побачити мед, якщо це треба урядовцям.

gazeta.ua

Джерело: <a rel="nofollow" href="http://gazeta.ua/articles/comments-newspaper/_zi-100-dolariv-zaberut-16/467985">Gazeta.ua</a>

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.